Världens bästa universitet?

  • 1

"Picture yourself at Berkeley", står det på antagningsbrevet till världens näst bästa universitet.

Tolka rankningssystemen av världens universitet hur ni vill, men jag läste bland annat på SVT och i DN att UC Berkeley rankas som världens näst bästa universitet enligt Academic Ranking of World Universities. UCLA ligger på 13:e plats. (Wohoo!)

Jag kom in på båda dessa skolor, men jag kom inte på programmet jag sökte i Sverige.

När man söker till universitet i USA måste man skicka in en massa olika uppgifter, som betyg, arbetslivserfarenheter, medlemskap i olika föreningar (tex Phi Theta Kappa), SAT-resultat m.m. och man måste dessutom skriva flera olika uppsatser. I Sverige räknas bara gymnasiebetyg och högskoleprov. Jag undrar vad som gäller om en amerikansk medborgare söker till universitetet i Sverige?

Det diskuterades på Rapport igår att det nästa år ska kosta pengar för utländska studenter att studera i Sverige. Och det nämndes senare att man skulle kunna ge ut stipendier för att inte förlora de duktiga studenter som söker hit till Sverige men som inte kan betala. Själv blev jag nyligen tvungen att tacka nej till både Berkeley och UCLA just av den anledningen (se tidigare inlägg).

Behöver jag säga mer?

1 kommentar:

  1. Utan att överdriva så tycker jag att du är bland mina idoler. Jag ska till USA på tisdag och plugga nånting inte bestämt mig än men det skulle vara fett kul att lära känna dig lite. du når mig på A.dahir@live.com. Du är otroligt smart människa känns det som :P följt din blogg ett tag nu

    Cheers
    Ahmed

    SvaraRadera