Uppsatsskrivarskola

Vill du lära dig hur man skriver en uppsats på collegenivå? Jag har jobbat som tutor (handledare) i engelska på college i två år och har även betygsatt uppsatser i psykologi. I USA lär man ofta ut den så kallade five paragraph essay, som går ut på att uppsatsen är minst fem stycken lång, där det första stycket är introduction, de mellersta är body paragraphs och det sista är conclusion. Det viktigaste är att ha en tydlig thesis och att uppsatsen innehåller argument som stödjer denna. Five paragraph essay är en bra utgångspunkt oavsett vad man ska använda sin text till – litteraturanalys, personal statement, SAT-prov, you name it. I det här inlägget ger jag några tips på hur man skriver en bra uppsats av det här formatet och visar ett exempel på hur det kan se ut.

Vi börjar med uppsatsens olika delar:

Introduction
En introduktion ska vara just det – den ska introducera läsaren för vad uppsatsen kommer att handla om. En bra introduktion innehåller två saker: 
 • Hook (hake). Det kan vara ett citat, en definition eller en kort berättelse om en egen erfarenhet som relaterar till ämnet. Poängen med en hook är att väcka läsarens intresse så att han eller hon fortsätter läsa din uppsats.
 • Thesis (tes). Din thesis är ditt huvudsakliga argument i uppsatsen. Den ska vara 1-2 meningar lång. Om du har svårt att formulera den, ställ dig frågan: Vad vill jag ha sagt i den här uppsatsen? Svaret på frågan är din thesis.

Body
Här lägger du fram argument för att stödja din thesis. Sikta på att ha minst tre olika body paragraphs, som bör vara ungefär lika långa och innehålla ett argument vardera. En body paragraph består av två huvudkomponenter: 
 • Topic sentence. Detta är den första meningen i stycket. Här presenterar du vad stycket kommer att handla om.
 • Citat-sandwich eller referat. När du skriver en akademisk uppsats förväntas oftast att du hänvisar till andra källor som stödjer dina argument. Du bygger in ett citat genom att först nämna var det är taget ifrån (eller, om det gäller exempelvis en roman, förklara var vi befinner oss i romanens handling), sedan infoga citatet och sist förklara hur det relaterar till din thesis. Ibland kan det dock vara lämpligare att göra ett referat, alltså att återge texten med dina egna ord istället för att kopiera ord för ord. Kom ihåg att alltid ange källan! För uppsatser i engelska måste citaten följa ett så kallat MLA format, med författarens efternamn och sidhänvisning inom parentes:

  Conclusion
  En bra uppsats får läsaren att fundera vidare på ämnet även efter att uppsatsen är slut. I ditt avslutande stycke ska du göra tre saker:
  • Sammanfatta kort vad du har sagt i din uppsats. Kom inte med några nya argument eller ny information.
  • Dra slutsatsen. Ofta innebär detta att du upprepar din thesis, fast formulerar den med andra ord.
  • Återknyt till din hook som du hade i början. Om du till exempel berättade om en egen erfarenhet, kan du ge läsaren ett nytt perspektiv på den erfarenheten.
  Nedan är några stycken från en uppsats som jag skrev i en engelskkurs på Honors-nivå (=extra krävande) på Santa Barbara City College 2009. Uppsatsen fick högsta betyg, men den är långt ifrån perfekt. Jag använder utdragen för att illustrera de olika komponenterna i five paragraph essay, inte för att visa hur en perfekt uppsats ska se ut. Snälla kopiera inte min text.


   Några generella tips:
   • Gör en outline innan du börjar skriva. Det kan vara en punktlista där du skriver ut din thesis, dina topic sentences och bestämmer vilka citat du vill använda i varje body paragraph.
   • Ha hela tiden anvisningarna till uppgiften framför dig när du skriver, så att du verkligen håller dig till ämnet.
   • När du är klar med din uppsats, gå tillbaka till introduktionen och se över din thesis. Markera den gärna och gå igenom resten av uppsatsen för att kontrollera att varje body paragraph innehåller stödjande argument.
   • Läs igenom din uppsats noga innan du lämnar in den. Alla gör stavfel, men din text kommer se mycket snyggare ut om du rättar dessa innan läsaren gör det! 

   Jag hoppas att mina tips om five paragraph essay kan hjälpa dig i din uppsatsskrivning. Frågor och synpunkter är välkomna i kommentarsfältet nedan. Jag kan tyvärr inte erbjuda individuell handledning.

   13 kommentarer:

   1. Jättebra tips! Ska själv åka iväg och plugga i Santa Barbara nu i Augusti och har nästan glömt bort hur man skriver uppsatser, - så detta kunde inte passa bättre. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra! Hoppas du får det bra i SB!

     Radera
   2. du får absolut inte ta bort din blogg på många år framöver! Perfekt som liten handbok haha

    SvaraRadera
   3. Hej Lina, vad kul att hitta din blogg. Knappade in "Svenskar i UCLA" pa Google i fall du kor pa SEO med din blogg :)

    Jag pluggade Ekonomi pa SU men tog sedan examen i SDSU (San Diego, Kalifornia). Har nu bott har i 2 ar efter examen och gar nu och tanker pa en MBA pa UCLA.

    Alltid kul att hora andras erfarenheter i detta land :)

    Lycka till med UCLA!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Tack för din kommentar! Kul att höra från någon mer som pluggat i USA och som bott där efter examen också. Tack detsamma, lycka till med MBA-planerna :)

     Radera
   4. Tack så hemskt mycket, En sådan bra förklaring, så mycket credit till dig asså!

    SvaraRadera
   5. Hej sitter och hjälper sonen med en uppsats om en bok de har läst på Engelska skolan. Beskrivning av de engelska termerna ovan var till stor hjälp att förstå den engelska lärarens uppgift över vad uppsatsen skall innehålla. Tack för en bra beskrivning!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra! Hoppas det blir en bra uppsats.

     Radera
    2. Det blev mycket bra!! // Mats Gren i Västerås

     Radera
   6. Tack så mycket för alla fantastiska förklaringar och tips. Har suttit och gråtit i en dryg vecka för att jag inte förstått uppgiften. Kollat på massor av olika sidor för vägledning men din var första som faktiskt "gått in". Tack så otroligt mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra att det var till hjälp. Lycka till med uppgiften!

     Radera
   7. Tack Lina! Detta kommer hjalpa mig otroligt mycket nu nar jag ska skriva research paper!

    SvaraRadera