Lost Angeles

 • 4
Jag hatade Los Angeles innan jag bodde här. Jag tyckte det var för stort, kände mig liten och lost. Idag, nio månader senare, vill jag inte flytta härifrån. Här är några av mina favoritställen.

Griffith Observatory
Härifrån har man oslagbar utsikt över L.A. Det finns även ett planetarium och några utställningar att titta på inomhus om man tycker fysik och astronomi är kul.

Utsikt från observatoriet.

Hollywoodskylten
Inte långt ifrån Griffith ligger Hollywoodskylten. Man kan faktiskt se den från observatoriet, förutsatt att det inte är mörkt ute (skylten är inte upplyst). L.A. har en massa häftiga vandringsleder, och den som går till Hollywoodskylten är en av dem. Om man vill ha en kort hike så ska man parkera bilen så långt upp på Beechwood Drive som man kan, i närheten av Sunset Ranch. Om man vill ha en längre hike så går det att promenera ända från Griffith Observatory. Vad man än gör så ska man ta med sig massor av vatten, för om det är soligt ute så blir det hett uppe i bergen!

Nedanför.

Ovanför.

The Getty Center
Det här är ett av mina absoluta favoritställen när jag vill ha någonstans att slappa, läsa en bok eller plugga. Det är gratis entré och det tar bara 10 minuter med bussen från UCLA. Gettys egna lilla tåg tar en uppför kullen (titta på utsikten!). Väl däruppe kan man titta på konst, promenera runt i trädgården och beundra utsikten över L.A. Det finns också en Getty Villa, men den ligger i Malibu och är inte lika lättillgänglig.

Utsikt från Getty. Höghusen man ser är Westwood och UCLA.

I trädgården vid Getty Center.

Getty Villa i Malibu.

The Huntington
Jag har bara varit här en gång, men jag önskar att jag fått tillfälle att åka fler gånger, för Huntington Botanical Gardens är enormt och hur fint som helst. En dag varje månad är det gratis entré, men man måste boka biljetter online i förväg. Jag rekommenderar att ta en guidad rundtur.


Huntington Gardens ska upplevas i verkligheten, inte på bild.

LACMA
Los Angeles County Museum of Art har mer konst än man hinner se på en dag, men det är också kul att åka dit bara för att det är fint. Utanför finns så kallade "tar pits", där man har hittat tusentals år gamla ben från djur. En gång såg jag en ekorre drunkna i en av asfaltspölarna. Numer blir jag alltid lite ledsen när jag åker förbi LACMA.

Installation utanför LACMA.

Gula plastband lockade till sig många barn.

Ceci n'est-ce pas en tavla på une pipe heller.

Tar pits.

Santa Monica Pier och 3rd Street Promenade
Väldigt turistigt, men ändå nice. Big Blue Bus tar ca 30 minuter från UCLA och kostar bara 50 cent för studenter.

Pacific Coast Highway.

Ocean Avenue.

Utsikt från Palisades Park.

Zuma Beach, Malibu
En lite mer avskild strand än Santa Monica. Ett måste är att klättra upp på klippan. Särskilt maffigt är det i solnedgången.
UCLA
UCLA är ändå en sevärdhet i sig, med gamla Royce Hall, Powell Library, Hogwartsliknande Kerckhoff Hall och alla fina öppna gräsytor.

Royce Hall.

Oavsiktligt romantisk bild.

4 kommentarer:

 1. Hej! Vad roligt att du fick slutföra din dröm med UCLA. Hur lyckades du ekonomiskt? Och vad pluggr du? Vad är framtidsplanen? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack för din kommentar. Jag åkte som utbytesstudent, och därför betalade jag inte skolavgift. Jag pluggar psykologi och vill forska.

   Radera
 2. Hur löser man det som utbytesstudent? Spännande att höra hur du gick tillväga. Får du csn igen då eller hur lyckas du leva? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sökte till ett utbytesprogram som universitetet i Sverige erbjöd. Blev antagen och skickade sedan vidare min ansökan till University of California, som placerade mig vid UCLA (mitt förstahandsval). Helt awesome att få läsa ett helt år där utan att betala tuition fees. Dock blir det en del andra avgifter som man inte har i Sverige, t.ex. försäkring och dyrt boende, men det är ingenting mot vad det skulle kosta om man åkte på egen hand. Japp, jag fick CSN.

   Radera