Därför ska jag vara vegan i USA

 • 2


Visst är det konstigt att man måste motivera varför man inte äter kött, men inte varför man gör det? Om vi levde i ett samhälle där det var okej att stjäla skulle man antagligen behöva motivera varför man valde att inte göra det. Men eftersom köttätande idag är normen ska jag här berätta varför jag väljer att vara vegetarian, och varför jag under mitt utbytesår i USA kommer att vara vegan.

Jag har varit vegetarian fram och tillbaka i flera år. Detta av olika anledningar: det är bättre för miljön, det är bättre för djuren, det är bättre för mig. I början av året bestämde jag mig en gång för alla att bli vegetarian på riktigt. Visst, jag lagar en jäkligt god tonfiskpizza, men jag vill faktiskt inte äta djur. Ändå kändes det som om någonting saknades, något som bekräftade att jag valt rätt och som jag kunde referera till när andra frågar varför jag är vegetarian.

Så läste jag Äta djur, av Jonathan Safran Foer. Jag fick boken i födelsedagspresent av någon som inte är vegetarian tillsammans med orden "det här kan vara det bästa eller sämsta jag kan ge dig". Foer presenterar fakta och statistik om köttindustrin, skildrar besök på gårdar runtom i USA och låter både bönder och djurrättsaktivister berätta sin del av historien. Jag har redan tvingat boken på min mamma och kommer att trycka den i händerna på varje person som frågar mig om vegetarianism. För hur kan man vilja äta kött när man vet att köttet kommer från djur som är sjuka? Hur kan man överhuvudtaget vilja stödja en industri som bygger på att föda upp djur som kan producera så mycket som möjligt under så billiga (läs: dåliga) förhållanden som möjligt?


Som svensk vill man kanske tro att köttindunstrin ser bättre ut här. Så sent som i söndags stod jag vid en kohage inte långt ifrån där jag bor och försökte mata några nyfikna kor. Att se djur som betar i stora, fina hagar är ingen ovanlighet i Sverige. Under mina 2,5 år i USA såg jag inte röken av en enda ko, gris, höna eller kalkon. Där kan man i 99 fall av 100 vara säker på att köttet man köper i affären kommer från en djurfabrik. Men även om det vore så att de svenska djuren har det bättre än de amerikanska (vad nu "bättre" innebär i det här sammanhanget), varför ska vi äta dem?

Jag har inte varit strikt vegetarian särskilt länge, så jag kan inte döma andra som inte är det. Men det är intressant att se hur ovälkommen en diskussion kring kött är vid matbordet. De flesta vill inte tänka på att skinkan de äter sannolikt kommer från en gris som stått så trångt att den inte kunnat röra sig. Än mindre vill de tänka på hur den blev slaktad. Det är just detta som Foer tar upp i sin bok: det finns en skillnad mellan våra värderingar och våra handlingar. Vi kan hålla med om att det är något allvarligt fel på köttindustrin, men det vi ser på tallriken är inte ett lidande djur, en miljöbov eller ett hälsoproblem, utan en välsmakande maträtt som vi äter i sällskap av vänner och familj.

Varför är jag vegetarian? Det långa svaret finns i böcker som Äta djur. Det korta svaret är detta: Jag måste inte äta djur för att överleva.

Se mer av Jonathan Safran Foer här.

2 kommentarer:

 1. Heja dig!

  Du får hålla oss uppdaterade med hur det går för dig att vara vegan. Släng gärna med lite goda recept också ;)

  Jag tror jag ska ta och beställa den där boken, har varit nyfiken på den ett tag.

  Kram på dig!
  /Cornelia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det ska jag göra. Mm, jag tyckte den var väldigt bra skriven. Märks att det är en "riktig" författare bakom liksom. Vore kul att höra vad du tycker om du läser den :)

   Radera