Amerikanska för nybörjare: I skolan

 • 2
Min sista scantron och No. 2 pencil.

"Don't forget your scantron and No. 2 pencil!" brukar lärarna i USA påminna sina elever lektionen innan ett prov. Är man från Sverige kanske man tycker att detta låter som rappakalja.

En scantron och en No. 2 pencil är vad man behöver till i princip varje prov i USA. Proven är nämligen ofta av multiple choice-format, dvs kryssfrågor, och rättas lika effektivt som opersonligt av en speciell maskin. En uppsatsdel brukar också finnas med på proven, men har man inte sin scantron och gula No. 2 pencil så är man körd!

Jag sparade min sista scantron som en souvenir från min collegetid i Santa Barbara. Jag tänkte att jag skulle kunna hitta på något roligt att skriva om den. Det visade sig att en papperslapp är förvånansvärt oinspirerande. När jag sedan visade upp den för en kompis undrade hon vad sjutton det var för något. "Men det är ju en scantron!" sa jag. "A och O för en collegestudent." Kanske är det bara nördar som jag som sparar på sådana saker.

Några andra ord som är bra att kunna i skolan:

Midterms kallas proven man har mitt i terminen. Man kan ha mer än en midterm per kurs.

Finals är slutproven man har i slutet av terminen.

Transcript betyder helt enkelt betyg. När man söker till college i USA frågar de efter ens High School Transcripts, vilket alltså är ens betyg från gymnasiet. Ibland vill de också se betyg från nian.

Credits eller units är vad kurspoängen kallas för. På SBCC, som har två terminer per läsår, är en kurs normalt tre eller fyra poäng och om man är heltidsstuderande läser man mellan 12 och 18 poäng per termin. (Eller 22 om man vill ha överkurs som jag.)

Springbreak är det omtalade vårlovet som hålls någon gång i Mars-April, ofta runt påsk. Många åker till Mexiko eller något annat billigt resmål för att festa, men själv brukade jag plugga ... 22 units, som sagt.

2 kommentarer:

 1. Hej Lina!

  Jag har en fråga angående första året på College, jag vill söka in till antingen SMC eller SBCC men oavsett.. hur är det med ålder? Hur gamla är de flesta som går första året och så? Redan gått ut gymnasiet och kommer vara 21 när jag börjar på college isf.. känns kanske lite i äldsta laget?

  Tack :) Bra blogg förövigt

  Frida

  SvaraRadera
 2. Hej Frida!

  Kul att du vill plugga på college!

  Många kommer direkt från high school och börjar alltså college när de är 18-19, men eftersom alla freshmen och sophomores etc går tillsammans kan åldrarna variera ganska mycket. Man blir liksom aldrig indelad efter ålder, utan i de flesta kurser finns både de som är helt nya på college och de som pluggat i flera år. De flesta som jag pluggade med var nog faktiskt över 20 år. Jag tror absolut inte du kommer känna dig gammal jämfört med de andra!

  SvaraRadera