Varför vegan?

  • 2
(Återigen, jag har inte blivit vegan på riktigt! Jag är bara uttråkad.)

Den som känner mig rätt vet att jag älskar frukt och grönsaker. Att äta helt som en vegan är dock något svårare, men jag börjar gilla konceptet. Eftersom det finns ingredienser som kommer från djur i så många matvaror, är man som vegan ofta tvingad till att laga maten helt själv. Eftersom jag älskar att pyssla i köket har jag inget emot detta. Istället ger det mig en extra anledning att tänka till och vad jag än lagar så blir det nyttig, bra mat. Jag tror att detta är största fördelen med att vara vegan; man blir mer medveten om vad man äter. Dessutom undviker man dåliga fetter (hydrogenated fat) som exempelvis finns i rött kött.

Jag tror inte att jag skulle kunna vara strikt vegan genom hela mitt liv, men det är roligt att prova på hur det är. Med största sannolikhet är det för att jag har jullov och slipper en stressig vardag, men jag mår faktiskt riktigt bra sedan jag påbörjade min låtsas-vegandiet. Jag lovar dig Madde, om dagen någonsin kommer då jag bara måste ha en hamburgare från McDonalds så ska ingen vegandiet stå i min väg!

Saker man kanske inte inser innehåller ämnen som kommer från djur:
Honung
Jordnötssmör (det skriver jag för att det är så populärt här i USA)
Pesto
Många godissorter (veganer äter väl inte ämnen som börjar med E?)
Vissa typer av socker

Men vad ska man äta istället då?
Det finns en mängd olika lösningar för att göra en ovegansk rätt till veganmat. Dessa är några exempel:
-Ägg kan ersättas med något som kallas för egg replacer eller, om man har pulverfobi som jag, banan :)
- I stället för smör kan man använda olja, mjölkfritt margarin, eller en fejkvariant (eller helt enkelt strunta i smöret!)
-Sojamjölk, rismjölk eller till och med vatten brukar fungera utmärkt istället för mjölk, beroende vilken typ av recept det är
-Sojayoghurt smakar tyvärr inte alls som riktig yoghurt men har samma konsistens
-Choklad innehåller ofta mjölk eller andra icke-veganska ingredienser, men inte all choklad! Det gäller att läsa på innehållsförteckningen. Choklad kan också innehålla socker som filtrerats på icke-veganskt sätt.
-Bara för att man inte äter kött finns det inget som säger att man inte kan äta korv stroganoff eller chili con carne. Det finns massor kött-substitut som tofu (har jag nu för första gången i mitt kylskåp), quorn, sojakorv m.m.

Några veganlänkar:
http://www.veganhealth.org/
http://vegweb.com/

2 kommentarer:

  1. Jag som är vegan blir så lycklig över såna här funderingar! Och att vara vegan är definitivt det bästa jag någonsin gjort! Alla E-nummer är inte animaliska, det finns listor med vilka E-nummer som är ok eller inte. Ha det bra och lycka till :-)

    SvaraRadera