Föräldrar och college

 • 2
Några av er som har hört av er till mig har frågat vad man ska göra om ens föräldrar inte tycker det är någon bra idé att man åker till USA för att plugga. De kanske tycker att det är för dyrt, för långt bort eller för krångligt. Jag känner igen problemet. Detta är vad mina föräldrar gjorde när jag berättade jag att kommit in på UCLA:

Mamma grät. Inte av glädje.

Pappa frågade vad det skulle kosta.

Slutsats: Det är normalt att föräldrar inte vill skicka sina barn till andra sidan jordklotet.

Så vad ska man göra om man har stora drömmar om USA men inte kan förklara det för sin familj? Här kommer några tips från en vars föräldrar inte alltid förstår tjusningen med USA men som ändå släppte iväg sin enda dotter till college.

1. Bli inte arg och skrik: Det är mitt liv, jag får göra vad jag vill. Det visar bara att du inte är så vuxen och mogen som du tror att du är.

2. Försök se det ur deras synvinkel. De har känt dig i hela ditt liv och antagligen gjort vad de kan för att du ska vara trygg och ha det bra. Och så kommer du och säger att du vill dra till USA och gå på college i ett land där Arnold Schwarzenegger kan vara guvernör och där vapenlagarna är helt annorlunda än i Sverige. Det är klart att de blir oroliga.

3. Viktigast av allt: Inse att de har en poäng. Stora drömmar räcker inte för att plugga i USA; man måste ha en stor plånbok också, åtminstone om man planerar att stanna där en längre tid. Du kommer antagligen att längta hem någon gång under vistelsen och du kommer inte kunna ringa dina föräldrar för att fråga om de kan hämta dig mitt i natten när du missat sista bussen. (Att skicka ett sms där det står: Hej, klockan är halv fyra på morgonen och jag står ensam utanför Oakland Station hjälper antagligen inte heller, men det är bra att hålla dem uppdaterade.) Det tar tid och energi att leta fram information om försäkringar, boende, visum m.m., men det måste göras. Mycket fungerar annorlunda i USA än i Sverige. Ju mer man läser på innan man åker desto större är chansen att man får en bra tid på college.

Jag hoppas att mina tips kan hjälpa er att prata med era föräldrar. I värsta fall kan ni hänvisa dem hit. Jag är proffs på att övertyga föräldrar om fördelarna med att plugga i USA. Jag lyckades ju med mina egna.

2 kommentarer:

 1. hej jag undrar när man går på SMC, har dom någon slags "post" så man kan ge ut skolan adress så paket kommer till skolan så man hämtar ut dom där? :)
  stubboorn@hotmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! På SBCC kunde man hyra brevlådor på skolan. Vet inte om SMC har något liknande, men jag har hört att det går att göra på andra ställen runtom i Santa Monica.

   Radera