Dyrt, dyrare, dyrast

 • 6
Det kostar att ha såhär fin utsikt när man går till skolan en tidig morgon. Bilden tog jag på SBCC i december 2009.

Vad kostar det att plugga i USA? Hur får man råd? Måste man ta lån för att finansiera sina studier? Det är några av de vanligaste frågorna jag får angående college. Så för att göra livet lite enklare för oss alla ska jag här nedan presentera minimumkostnaden per läsår för internationella studenter vid några av Kaliforniens populäraste skolor. Siffrorna är tagna från skolornas hemsidor idag, 8 oktober 2012, och de inkluderar allt man behöver under ett läsår – från skolavgift och försäkring till boende, flygresa och nöjen. Tänk på att avgifterna brukar stiga från år till år och att man ofta måste lägga till lite extra.

Santa Barbara City College: $21,133
Santa Monica College: $26,000
San Diego State University: $31,800
University of California, Berkeley: $54,238
University of California, Los Angeles: $55,300
University of California, Santa Barbara: $52,850

Planerar du att söka studiemedel från CSN?Läs här vad som gäller för USA

Om du har en fråga som jag inte har svarat på här får du gärna ställa den under fliken Plugga i USA eller skicka ett mail till mig.

6 kommentarer:

 1. Så jäkla glad att jag hittade din blogg. informationsrik och otroligt roliga att läsa. :)

  SvaraRadera
 2. Hej! Super bra blogg! Vet inte om du fortfarande skriver här, men jag undrar vad läste du för något? Jag tänkte söka till Santa Monica college hösten 2013 och tänkte läsa två år, kursen som heter dance. Jag är 28 år, och undrar om det är fler i min ålder eller kommer jag vara äldst? Och vet du om dem som läser just dans är super duktiga eller är det blandat? Eller vilken skola läste du på? Med vänlig hälsning, Josefine

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Vad roligt att du vill dansa på SMC! Jag har själv dansat i många år och i USA fanns det extra många möjligheter inom dansen.

   Jag vet inte hur nivån är på SMC. Det är ett community college, så nivån är troligtvis lägre än den är på college som är specifikt inriktade på dans och andra typer av "fine arts". Men SMC är stort och populärt, så man får nog ut en del av danskurserna där i vilket fall som helst.

   Ang. åldern så brukar jag säga att medelåldern nog ligger runt 18-22 år, men det finns definitivt studenter som är äldre. Just inom dans kan jag dock tänka mig att många är ganska unga.

   Jag läste en massa olika kurser på Santa Barbara City College (bl.a. dans), men mitt huvudämne var psykologi.

   Radera
  2. Heej! Tack för snabbt svar! :) okej, kommer förmodligen vara äldst då haha, men det får gå ändå! :) hur mycket pengar tror du att man behöver på två år, alltså jag tänker på när man inte går i skolan.. På semester och så? Hade du själv mycket sparat? Tack för att du tar dig tid :)

   Radera
  3. Det bästa svaret på den frågan får du genom att läsa på Santa Monica Colleges hemsida. Jag länkade till deras info om kostnader i inlägget ovan. De har info inte bara om skolavgifter, utan om alla möjliga levnadskostnader under USA-vistelsen.

   Radera