Till hestur på Island

  • 1
En av de häftigaste resorna jag någonsin gjort var när jag åkte till Island med min pappa sommaren 2004. Jag har alltid älskat hästar och red på ridskola i många år (även om jag idag tycker lite synd om ridskolehästarna). Min pappa var den som fick skjutsa mig och vara med i stallet varje vecka, men när vi åkte till Island den sommaren fick även han sitta på hästryggen.

Under tre dagar färdades vi över de isländska landskapen, ibland med en hel flock hästar framför oss. Det var magiskt! Vi red längs med bergssluttningar, över öppna marker och på steniga stigar. Här och var steg het ånga upp ur marken, och jag förstod verkligen var islänningarnas tro på det övernaturliga kommer från. 
Jag, iklädd det obligatoriska orange regnstället, håller i pappas bruna och min röda hestur.

En gång blev vi tillsagda att stiga av våra hästar för att leda dem uppför en brant kulle. Hästarna trampade på vant men fick jag lägga all koncentration på var jag satte fötterna. "Än så länge har det inte skett någon olycka", sa guiden och jag kände mig inte alls säkrare. Till slut nådde vi i alla fall toppen och behövde inte bestiga någon mer kulle på den turen.

Jag väntar på min tur och ser på medan hästflocken bestiger berget.

Bäst av allt var när vi red med flocken och man kunde se hur hästarna spred ut sig en kilometer framåt. Eftersom jag hade mest ridvana av alla i min grupp fick jag den yngsta och busigaste hästen. Han var ny och hade inte ens fått ett namn än, utan kallades Röd-med-stjärn, eftersom det var så han såg ut. Det var helt fantastiskt att hänga med på hans rygg då han satte av i full galopp efter den stora flocken framför oss.

Röd-med-stjärn.

Vi gjorde annat på Island också, som att titta på valar, vandra runt i Reykjavik och besöka gejsrar och vattenfall, men det är inte lika spännande att skriva om. Här kommer istället lite turistbilder:


Vattenfallet Gullfoss.

Typisk utsikt på Island.

Reykjavik.

1 kommentar: