Halloween i Kalifornien (uppdaterad)

  • 1
För ung för att vistas i IV.
Jag vet att jag har skrivit om Halloween tidigare, men nu är det faktiskt rätt tid på året att göra ett inlägg helt i dess ära.

I Santa Barbara finns ett område som heter Isla Vista (förkortas till IV). Det ligger ungefär en halvtimmes bussresa från centrum, ute vid University of California, Santa Barbara (UCSB), och det är där många av Santa Barbaras studenter bor. Den mest kända gatan i IV heter Del Playa Drive (förkortas till DP). Varje helg - om inte varje dag - strosar studenterna upp och ner för den gatan i jakt på en bra fest. Man kan nästan gå in i vilket hus som helst och finna det fullt av folk.

Hursomhelst, när Halloween-helgen kommer (Halloween brukar i USA inte bara vara en dag, utan sträcka sig från torsdag till söndag) samlas inte bara Santa Barbaras studenter på DP, utan dit kommer även tusentals andra partygalna från hela Kalifornien, ibland hela landet. Förra året hörde jag siffror om att uppemot 50 000 personer varit där och firat. Det är vad jag kallar en vild fest. Hela området spärras av och på gatorna patrullerar poliser både till fots och till häst. Men det största problemet är inte att ta sig dit - det är att ta sig hem. Föreställ er tusentals människor som alla vill få tag på en taxi klockan två eller tre på natten. Det är nästan omöjligt.

Notera poliserna i bakgrunden.
Första året jag var i Santa Barbara och mina kompisar från balettstudion frågade vad jag skulle göra på Halloween, fick de nästan en chock då jag sa att jag skulle till IV. "Dö inte", sa de och jag visste inte riktigt om de skämtade eller om de var allvarliga. Dock var de flesta av dansarna i studion 15-åriga high school-elever, vars föräldrar antagligen berättat sina egna spökhistorier från sin collegetid.

Frågan är om det egentligen blir en särskilt bra fest när allt man gör är att trängas på en gata i flera timmar. Å andra sidan är det nog just det som är själva poängen, och att man är utklädd under tiden. Bara själva kostymerna är en fest i sig. Ja, Halloween i USA är en upplevelse.


Uppdatering: Jag glömde säga att det finns en hel låt om IV också. "How you party is how we pre-party, cause you ain't from IV", sjunger Sabatage. Lyssna nedan:

1 kommentar: