Ställ en fråga!

Har du frågor om college i USA? Då är du välkommen att höra av dig till mig, antingen i kommentarfältet nedan eller genom att maila till collegeliv(at)hotmail.com. Läs gärna informationen under fliken Plugga i USA innan du ställer din fråga. Gamla frågor och svar hittar du här. Jag svarar på alla college-relaterade mail och kommentarer jag får. Om du inte fått svar inom ett par dagar har ditt meddelande antagligen åkt vilse i cyberrymden, så skriv igen! Frågor som mottas via mail publiceras inte på bloggen.

168 kommentarer:

  1. Hej. Jag har länge funderat på college! Verkar otroligt roligt. Jag har även en son så jag har lite frågor kring det. Är det störtomöjligt med college om man är förälder? Boende och daycare, är det svårt med barn? Finns det något runt campus eller så? Du kanske inte vet men jag vet inte riktigt vart man ska vända mig annars. Sen har jag även hört att man får arbeta 20 timmar på studentvisum, är det korrekt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Svår fråga. Jag vet flera amerikanska collegestudenter som hade barn och som fick det att funka. Många skolor har föreningar typ "Single parents club" som kan vara till extra hjälp. Men jag känner ingen internationell student som tog med barn utomlands ifrån för att plugga och jag har tyvärr inga tips kring daycare. Jag vet inte hur det funkar rent lagligt med visum etc om man tar med barn. Jag tror att det är det första du ska klura ut. Har du läst på amerikanska ambassadens hemsida? Kanske kan du få tips därifrån.

      Det stämmer att man får arbeta 20 timmar i veckan med studentvisum. Eller 19,5 timmar, enligt SBCC. Dock får man bara jobba på campus och inte under den första terminen man pluggar. Räkna inte med att få in någon större inkomst genom att jobba.

      Det var kanske inga glädjande nyheter jag kom med och jag är ledsen att jag inte kunde svara bättre! Förstår att det är svårt att veta vart man ska vända sig. Collegeplaner kan vara kluriga även utan barn.

      Radera
  2. Hejsan!

    Skulle behöva lite råd av någon som varit iväg och "gjort grejen" så att säga:) Jag har tänkt ansökan till College VT-14 men står och väger lite mellan 3 olika College. SBCC, Foothill och Skagit Valley är det 3 som jag pendlar mellan. SBCC hade jag först räknat bort pga väldigt mycket svenskar som åker dit men så upptäckte jag deras enorma urval av kurser (vilket passar mig antar jag när jag är osäker på vad jag vill plugga) och ändrade min åsikt lite. Nackdelen eller det som fortfarande tar emot är just hur populär skolan är bland svenskar. Fördelen å andra sidan är just kursutbudet och skolan ser ut att vara väldigt fin och väldigt bra. Vad är din åsikt/uppfattning om svenskar på skolan etc?
    Har tänkt att vara borta ett år minst (beroende på hur jag trivs) och fyller 26 år nästa år, vet att dom säger att det aldrig är för sent att utbilda sig men är det någon utav dessa skolorna du speciellt skulle rekommendera om man är 20+ så att säga?:)

    Tack!!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jag förstår din tvekan. Jag upplevde också att det var väldigt mycket svenskar på SBCC (vilket ju är lite trist när man faktiskt befinner sig i Kalifornien) men jag trivdes så himla bra på skolan att det inte gjorde mig något. College blir vad man gör det till. Ibland kan det vara skönt att snacka lite svenska med någon och se vad andra svenskar tycker om skolan. Men jag tror också att vissa gör ett misstag genom att umgås för mycket med studenter från Sverige istället för att lära känna amerikaner och folk från andra länder. Här är två tips om du vill undvika svenskar och lära känna amerikaner:

      1. Vilket ämne man läser kan ha stor betydelse. Kurser inom business, marketing och liknande är väldigt populära bland svenskar. Själv hade jag nästan inte en enda svensk klasskompis i mina kurser i psykologi, engelska, konsthistoria m.m. Kurser som dans, teater och P.E. (Physical Education) gav mig också väldigt många amerikanska vänner. Ta några sådana kurser om du vill lära känna amerikaner!

      2. Gå med i någon förening på skolan. På så sätt lär man snabbt känna nya människor. Att gå med i Honors Program, om du vill ta kurser som går lite mer på djupet, är också ett bra alternativ.

      Jag skulle gissa att åldern är ungefär densamma på alla tre college du nämner och att det ur den synvinkeln inte spelar så stor roll vilket du väljer. Jag tror att det främsta man ska titta på är själva skolan, dess kursutbud och vilken stad man tror man trivs bäst i (t.ex. södra vs. norra Kalifornien). Jag är biased eftersom jag bara pluggat på en skola, men jag rekommenderar SBCC till alla jag känner :)

      Hoppas du blir nöjd, vilket du än väljer!

      Radera
    2. Tack så jättemycket för ditt svar!:) Och tack för tipsen, ska ha det i åtanke när jag väljer kurser:)
      Hur är det att ta sig runt i Santa Barbara utan bil förresten? Och hur är folket där i överlag?:)

      Radera
    3. Det går jättebra att ta sig runt utan bil. Det bor många studenter i SB, så bussarna går ganska ofta mellan skolan och stan och de populäraste bostadsområdena. Det är bara om man ska till utkanten av stan eller vill åka buss mitt i natten som det kan bli krångligt. Men då kan man oftast få skjuts av en kompis eller ta en taxi.

      Människorna är trevliga! Det är en dyr stad att bo i, och det märks lite på befolkningen. SB attraherar många studenter och en hel del turister. Några av mina svenska kompisar har sagt att man känner sig ganska populär när man kommer till Kalifornien, för att människorna är så öppna och vill prata med en.

      Radera
    4. hej :)
      jag vill fortsätta plugga efter jag har tagit studenten i SMC santa monica college. jaghar aldrig varit i USA och är inte heller van vid att resa mycket. min mamma bor i DC. vad tycker du jag borde satsa på, att söka colleg i DC där jag har en hell del familj eller LA,california in santa monica college <3 :)

      Radera
    5. Hej!

      Vilket känns viktigast, SMC eller familj? SMC är en skola med bra rykte som dessutom ligger bra till i en stor stad med nära till stranden och havet. Om du pluggar där har du en relativt smidig väg in till skolor som University of California, California State University mfl (om du vill och har råd att fortsätta plugga). Men det finns bra college i DC också! Kanske har din familj några tips? Jag tror att många lockas av SMC just för att det ligger så lyxigt till i Kalifornien, men om det är plugga du vill göra så borde du titta på vilket college som ger dig bäst möjligheter. Jag kan garantera dig att du inte är den enda som börjar på college utan att ha varit i USA tidigare. Någon gång måste ju vara den första! :)

      Jag vet att jag inte svarade på din fråga, men jag tror inte att jag kan göra det heller. Jag har aldrig varit i DC så jag skulle ge ett väldigt subjektivt svar. Du vet nog bäst själv vilket du ska satsa på. Och om du inte vet så är det bara att singla slant ;) Lycka till och säg till om du har fler frågor.

      :)

      Radera
    6. tack så mycket för ditt svar:)
      jag ska börja i 9:an nu i höst, och har redan panik om vad jag ska välja för linje.om jag kommer in i SMC så vill jag fortsätta plugga med någonting som business management eller något liknande. så jag har två alternativ vanligt ekonomi linje eller IB ( tror det är sam/ekonomi) alla studier är på engelska och man får ett diplom när man går tar studenten som ger dig möjlighet att komma in i universitet all over the world. men hört massa dåliga saker om det oxå. hjälp!
      jag vett att du inte kommer kunna svara på den här heller men det känns bara bra att prata med någon som har ''been through colleg life'' gått genom det här så... :)
      vad har du läst i för något när du gick i colleg, och gymnasium
      <3

      Radera
    7. Personligen säger jag IB alla gånger, dels för att jag själv gick det och trivdes väldigt bra, dels för att amerikanska universitet känner till det, vilket innebär att man exempelvis slipper översätta sina kurser och betyg från gymnasiet. IB är inte automatiskt en väg in på universitet runtom i världen, men om man får bra resultat så kan det hjälpa en. Inte för att det är särskilt lätt att få bra resultat om man går IB. Tvärtom. IB är kanske det svåraste man kan läsa på gymnasiet i Sverige. Jag lärde mig i alla fall saker genom IB som jag fått nytta av både på college i USA och på universitetet i Sverige. Jag är än idag glad att jag valde IB på gymnasiet. Så jag säger IB, men jag är partisk. ;) Jag tror också att det beror på vilken stad och skola man läser IB i, vilken klass man hamnar i, om man gillar att plugga osv. Lycka till med gymnasievalet!

      Radera
    8. OMGGG, kan inte beskriva min glädje just nu. nu har jag hittat inte bara som har gått college i USA, men också som har gått i IB. okej.
      Jag vet inte vilken fråga jag ska börja med.
      * hur var det när du gick i IB ( med engelskan, var det mycket jobb..osv)?
      * fick du diplomet från IB (om man får fråga) ?
      * i så fall hjälpte diplomet dig att komma in i SBCC, om inte hur kom du in ?
      *vad innebär IB diplomen är den som scholarship?
      *hjälper IB dig att förbättra ditt engelska ( du kanske var inte lika dålig som jag, någon har sagt att jag inte ska ta IB p.g.a att jag inte är så duktigt på engelska)?
      * dåligt grej med IB ?

      Radera
    9. hur var det när du gick i IB ( med engelskan, var det mycket jobb..osv)?
      Jag kom in i engelskan ganska fort. IB innebär nog mer plugg än många andra gymnasieprogram, men det är också mer eget ansvar. Själv gillar jag att plugga, så IB var perfekt för mig. Jag tyckte också om att man fick välja själv vilka ämnen man vill läsa och vilka man vill läsa på Higher Level och vilka man vill läsa på Standard Level. På IB läser man ganska mycket på djupet i varje ämne. Vi läste mycket böcker och övade på att skriva uppsatser med referenser, vilket är bra att kunna när man kommer till universitetet. Det var också skönt att det inte var ens egna lärare som satte betygen, utan att proven rättades i andra länder av helt okända examinatorer. Det är mer rättvist och lärarna fokuserar mer på att få varje elev att göra sitt bästa istället för att sätta betyg på dem. Jag hade en väldigt bra klass och tyckte om de flesta av mina lärare, vilket jag tror bidrog till att jag trivdes så bra.

      fick du diplomet från IB (om man får fråga) ?
      Ja.

      i så fall hjälpte diplomet dig att komma in i SBCC, om inte hur kom du in ?
      SBCC antar i princip alla som söker. Har man bara gått ut gymnasiet i Sverige så kommer man in. Däremot kan det ha haft betydelse när jag sökte till UCLA och Berkeley, det är svårt att säga.

      vad innebär IB diplomen är den som scholarship?
      IB-diplomet är mest ett intyg på att man gått ut IB-programmet. Det är ungefär som ett samlat betygsdokument från gymnasiet.

      hjälper IB dig att förbättra ditt engelska ( du kanske var inte lika dålig som jag, någon har sagt att jag inte ska ta IB p.g.a att jag inte är så duktigt på engelska)?
      Definitivt! Man pratar engelska i klassrummet varje dag, läser läroböcker på engelska, skriver uppsatser på engelska osv. Man antas ha ganska hög nivå på sin engelska redan när man börjar, eftersom man direkt börjar plugga matte, biologi, fysik m.m. på engelska. Man behöver inte vara helt flytande, men om man är väldigt osäker i språket så kommer det bli mycket tyngre att plugga och det finns risk att hamna efter. Men man blir definitivt bättre med tiden.

      dålig grej med IB ?
      Jag hittar inga nackdelar med IB i sig, men det kan vara otaktiskt att välja IB beroende på vad man vill göra efter gymnasiet. IB har inte samma status i Sverige som det har i vissa andra länder, t.ex. USA. IB (liksom vissa andra gymnasieprogram) ger inte behörighet till alla utbildningar på universitetet. Vill man exempelvis läsa till läkare så är man oftast tvungen att läsa naturvetenskapligt basår innan man kan börja läkarprogrammet.

      Radera
    10. tack så mycket för ditt svar :)
      vars i Sverige läste du IB (jag själv är från Umeå)

      Radera
    11. Jag vill helst inte skriva det på bloggen, men jag kan säga att det var inte i Umeå :P

      Radera
    12. hey again, när du skrev hur skolan kostade per år t ex SMC 26,ooo dollar, inkluderar det mat och livsmedel eller är det bara skolans kostnad

      Radera
    13. Allt är inräknat. Fast ofta blir det lite mer än så, eftersom man kanske vill shoppa och resa när man är där.

      Radera
    14. hey, jag försökte kolla hur mycket det kostar nu i SMC per ett läs år och jag är helt värdlös på det förstod ingenting kan du hjälpa mig, BTW hur mycket får de som pluggar utomlands som studiebidrag

      Radera
    15. Ett läsår på SMC kostar i nuläget 26500 enligt SMCs beräkning (se http://www.smc.edu/EnrollmentDevelopment/IEC/Pages/Tuition_Fees.aspx). Det inkluderar skolkostnader, mat, boende och allt man kan tänkas behöva under året. Dock är det troligt att det går åt mer, särskilt om du vill resa, shoppa m.m. under tiden som du är där.

      Från CSN kan man få (bidrag + lån) max cirka 142 000 kr för hela läsåret om man räknar på att varje termin (quarter) är 13 veckor och det är tre terminer per läsår. Dessutom kan man ansöka om merkostnadslån för flygresa, försäkring m.m. Läs mer här: http://www.csn.se/utomlands/hur-mycket-kan-du-fa/belopp-olika-lander-1.3217

      Om du vill veta mer exakt hur mycket just du kan få så kan du räkna ut det här: https://www.csn.se/rut/beviljningstartsida.do

      Radera
    16. tack för ditt svar, jag har två frågor till :)
      hur stor är chansen att jobba medans man pluggar, kan det var jobbigt?!?!
      vad händer efter man har pluggat färdigt och vill flytta till USA helt och hållet, med svensk medborgare? kan man hitta jobb? har man rätt att flytta till USA och börja jobba?

      Radera
    17. Man får jobba upp till 19-20 timmar i veckan på campus (förutsagt att man får jobb där). Man kan jobba exempelvis som tutor eller i en kafeteria. Man får inte jobba utanför campus. Att jobba bör inte vara ens första prioritet när man åker till USA för att plugga.

      För att flytta till USA måste man ansöka om medborgarskap, vilket är väldigt svårt att få. Man kan ställa upp i Green Card-lotteriet eller försöka bli anställd av ett företag som sedan kan sponsra en. Men det är svårt, särskilt om man är ung och åker till USA för att plugga och sedan försöker stanna där. De flesta internationella studenter som pluggar i USA återvänder till sitt hemland när de har avslutat studierna.

      Radera
    18. just nu har jag c på engelska, och jag vill ta vanligt ekonomie linje( alltså med svensk undervisning ) tror du att kommer bli svårt för mig att flytta direkt efter att jag har tagit studenten och börjar plugga i USA?

      Radera
    19. Det vet nog du bättre än jag. Men jag kan säga att när man kommer till college så måste man ta ett prov i engelska som avgör vilken nivå man ligger på. Utifrån resultatet avgörs hur många engelskkurser man behöver läsa för att komma upp till en lagom nivå för college. Vissa studenter måste ta fler kurser än andra. Vem vet, kanske har din engelska blivit bättre när du går ut gymnasiet.

      Radera
    20. tack, du gör allting mkt lättare :*. ta inte bort den här bloggen för än jag har gått ut gymnasie. :)

      Radera
  3. Hej!

    Jag har länge funderat på att åka till USA och plugga. Först var tanken high school men sen blev målet college istället. Bland de skolor jag har tittat på har jag fastnat mest för SBCC. Jag är väldigt sugen på att komma iväg så fort som möjlig men kunde inte ansöka till höststarten. Min fråga är därför om du tror att det är en stor skillnad att börja på våren? Jag tänker både när det gäller aktiviteter, umgänge, boende och dyl. Då de flesta, vad jag har förstått, börjar på hösten. Det känns som att det kanske finns färre boenden tillgängliga på våren och att det kanske inte är lika roligt att starta då eftersom det inte är lika många som gör det.

    Jag vet inte om det här är onödiga saker att oroa sig för men tänkte höra med dig som har varit där hur du upplevde det. Hade du någon kompis som började på våren, och var de saker jag nämnt någonting som du märkte av? Det kanske bara är jag som överanalyserar och hittar problem :P

    Tack på förhand! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Kul att du vill söka till SBCC! Börja på våren om du vill börja på våren. SBCC har aktiviteter året runt. Kolla till exempel denna välkomst-BBQ som anordnades för internationella studenter i våras. Vad gäller boende skulle jag nästan gissa att det är lättare att hitta någonstans att bo om man kommer på våren, då det inte är riktigt lika högt tryck. Jag tror i alla fall inte att det är svårare på våren än på hösten.

      Jag hade flera kompisar, internationella och amerikaner, som började på våren. Vad jag vet så gjorde det absolut ingen skillnad. Det stämmer att det är fler som börjar på hösten, men det betyder inte att man går miste om något om man börjar på våren. Du kommer få vänner snabbt och "komma in i gänget" i vilket fall som helst. Gör det som funkar bäst för dig. :)

      Radera
  4. Hej Lina!
    Jag börjar trean nu i höst, ungefär samtidigt som man måste börja skicka in sina applications till college! Nu är det ju så att vi svenskar inte har läst färdigt alla våra kurser när vi skickar in våra applications - vilka betyg är det då man söker med? Alla betyg från 2an och 1an? får man välja bort något? Har man sämre chanser för att man inte har läst klart allt och fått alla betyg innan man skickar sin ansökan, eller har universiteten i t.ex USA och england förståelse för det?

    tack för en grym blogg btw!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Ledsen att du har fått vänta på svar. Jag har varit bortrest och inte haft tillgång till internet.

      Svar på din fråga: Sök med alla betyg du har hittills. Amerikanska studenter har ju inte heller fått alla sina high school betyg, så du har inte sämre chanser på grund av det.

      Radera
  5. Hej!


    Jag läste någonstans att du var tvungen att hoppa av ucla för att det blev för dyrt. Det är nämligen så att jag ska börja plugga i usa nu i Januari, då först genom EF och deras University Foundation year, kan ju iofs passa på och fråga om du vet något om det och om det är bra eller inte? Dom får det ju såklart att låta så bra så kan vara bra att få höra lite utifrån också.
    Sen är det så att jag funderar på att fortsätta plugga på Santa Monica college i två år och sen läsa Bachelor degree på ucla eller liknande, men det jag är rädd för är att pengarna inte ska räcka. Jag har inte en massa pengar sparade och kommer behöva förlita mig relativt mycket på studielånet så jag är såklart väldigt kluven om det är värt det eller inte om det skulle bli så att jag måste hoppa av och stå där med massa lån och helt utan avklarad utbildning. Det verkar ju inte vara helt lätt heller att veta vad man kan ta med sig till Sverige sen heller från sin utbildning i USA :/ Vet inte riktigt vad min fråga blev nu men jag vill väl helt enkelt bara veta lite mer om hur det gick för dig och ha lite råd och höra dina synpunkter om detta!

    Tacksam för svar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jag har ingen koll på EF, tyvärr.

      Vad gäller pengar och collegeplaner så är nog mitt bästa tips att tänka realistiskt, vilket du redan verkar göra. Jag publicerade ett blogginlägg där jag angav hur mycket det kostar att plugga ett år vid olika college, bl.a. UCLA. Om du tror att du kan få ihop den summan, så go for it. Om det är tveksamt, tänk efter vad du vill ha ut av din collegevistelse – ett fancy schmancy diplom, en bra utbildning, en häftig upplevelse eller något annat?

      Jag gick ut från SBCC med en associate degree (eller tre om jag ska vara helt ärlig), och även om det var en riktig bummer att jag inte kunde fortsätta på UCLA direkt så har jag aldrig ångrat tiden på SBCC. Jag lärde mig massor där som jag inte skulle ha lärt mig annars, både skolmässigt och i livet generellt. Jag har kunnat tillgodoräkna mig nästan alla amerikanska kurspoäng i mina svenska examina och i höst ska jag iväg till UCLA på utbytesstudier. Jag tog en lite annan väg än jag tänkt mig från början, men jag kom dit jag ville i alla fall!

      Hoppas det hjälpte. Säg till om du har fler frågor eller funderingar. Annars önskar jag dig trevlig resa och lycka till i USA i vinter!

      Radera
  6. Hej! Det är så att jag har bestämt mig för att dra iväg till USA och spela fotboll (soccer) och studera. Men jag undrar om du vet vad som ingår i ett stipendium? Är det, skolavgiften, boende, mat, flygbiljett ner? Eller hur ligger det till?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är olika beroende på vilket stipendium man tilldelas. Det vanligaste är nog att stipendiet täcker delar av skolavgiften (ibland en väldigt liten del). Kolla med skolorna du är intresserad av att söka till.

      Radera
  7. Hej!

    Jag drömmer om att plugga på college/universitet i USA (Kalifornien) men känner att jag inte vill söka på egen hand. Tycker det känns tryggare att söka genom en organisation, och undrar därför om du har någon organisation att rekommendera?

    Eftersom jag inte vet vad jag vill plugga så planerar jag att läsa fristående kurser. Jag vet dock inte hur länge jag vill stanna, antingen en eller två terminer. Måste man bestämma sig innan man åker, eller kan man plugga i en termin först och sedan se om man vill fortsätta?

    Jag hoppas på att få komma iväg hösten 2014, alltså om ett år. Tycker att SBCC verkar bra, men är tveksam när det kommer till "invasionen av svenskar". När det gäller boende så vill jag helst bo i lägenhet, men är så himla rädd att jag inte ska hitta någon/några roommates då jag inte vill bo själv. Har även lite ångest när det kommer till att göra TOEFL-testet. Trots att jag gick ut gymnasiet i år med ett VG i Engelska C, så känner jag mig inte alls bra på engelska.

    Tack så mycket på förhand!!! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Eftersom jag inte har personlig erfarenhet av någon av de svenska förmedlingarna så kan jag inte komma med några bra tips på den fronten, tyvärr.

      Man måste inte veta hur länge man vill stanna. Jag känner faktiskt ett par stycken som först bara planerade att plugga en termin men som sedan förlängde till ett år. Det går att stanna ännu längre om man vill.

      Det är sant att det är lite av en invasion av svenskar i Santa Barbara, åtminstone var det så när jag var där och jag tror inte det är färre svenskar där nu. Det är likadant med Santa Monica. Men man är ju aldrig tvingad att umgås bara med svenskar. Det finns många sätt att lära känna amerikaner och studenter från andra länder.

      Du kommer definitivt att hitta roommates! Jag tror inte jag känner en enda collegestudent som har bott ensam. Så du behöver inte oroa dig över den saken :)

      Gå in på TOEFL-hemsidan och kolla in deras övningsprov. Om du ändå känner dig osäker, så varför inte gå en engelskkurs (t.ex. gratis på universitet/högskolor i Sverige)? Under college kommer du att skriva många uppsatser, så det är bra att kunna skriva sammanhängande texter på engelska utan en massa stav- och grammatikfel. Att läsa böcker på engelska kan också vara ett sätt att känna sig mer hemma i språket.

      Lycka till och säg till om du har fler frågor :)

      Radera
  8. Hej Lina! Jag har tagit studenten och har som många andra drömmen att bo i USA, mitt personliga mål är att studera på SBCC och har hittat ett program som skulle passa mig perfekt. Jag har ett Gymnasiebetyg/Högskoleprov men har inte gjort SAT än så frågan lyder

    Är det ett krav för alla skolor/kurser att man ska ha gjort ett SAT test eller fyller det samma funktion som i Sverige att det bara är ett ytterligare sätt att ta sig in på en vidareutbildning?

    Sen har jag bestämt mig för att börja mina studier tidigast i Januari 2014 för att kunna fylla på min kassa med lite extra "klirr" för att kunna få en buffert om jag vill göra något speciellt eller om nöden kräver.
    Det som jag undrar då är om det finns program starter både i början på vårterminer som höstterminer vilket det finns på svenska universitet. Eller måste man vänta tills nästa hösttermin för att komma in på ett program?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och grattis till studenten!

      Det svenska antagningssystemet går inte riktigt att jämföra med det amerikanska. Man kommer inte in på ett college endast på grund av fantastiska SAT-poäng, utan college som vill att man rapporterar SAT-poäng ser det som en del av ansökan som också består av high school/gymnasiebetyg, andra meriter, personal statement m.m. SAT krävs inte av alla skolor. Man behöver inte ta SAT för att komma in på SBCC, så skippa det om det är där du vill plugga. För att läsa vad som behövs för att söka till SBCC, gå in på international.sbcc.edu

      Man kan börja på SBCC på våren eller på hösten, det spelar ingen roll. Andra college kan ha andra regler, så om du ändrar dig är det bäst att läsa på skolans hemsida. Jag vet inte vilket program du är intresserad av, men i de flesta fall har man ganska stor valmöjlighet vad gäller kurser och kan läsa kurserna i den ordning man själv vill. Programmen har sällan en förutbestämd plan som de ofta har i Sverige, utan det är studenterna själva som ser till att de läser de kurser som krävs för att ta examen.

      Lycka till och säg till om du har fler frågor.

      Radera
  9. Hej, har du en svensk eller amerikansk försäkring när du studerar/har studerat i USA? Min skola vill nämligen att jag ska budgetera för en årlig försäkring på $2700 och det känns lite...överdrivet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag har både och. Känns onödigt, jag vet, men den amerikanska sjukvården är som den är, så det är bara att betala. Första gången jag kom till SBCC försökte jag överklaga (lyckades inte), men nu i våras hörde jag att den amerikanska försäkringen faktiskt är bra att ha om man t.ex. skulle bryta benet. Kostnaderna kan bli otroligt höga annars och den svenska försäkringen kanske inte kan stå för allt.

      Radera
  10. Hej!
    Jag ska skriva SAT på lördag för första gången. Har du några tips? Typ vad man ska tänka på etc.
    Hur viktigt är SAT för att kunna komma in på ett fyraårigt-universitet? Och kan man få stipendium om man presterar bra på SAT?
    Med vänliga hälsningar
    Simon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande!

      Det finns kanske inte så mycket du kan göra såhär några dagar före provet, men om du inte redan gjort det så titta på några exempelprovfrågor så att du ser hur provet är uppbyggt. Det är också bra att öva på att skriva en uppsats på 20 minuter. Det tyckte jag var det mest stressande momentet när jag skrev SAT. Jag gav några tips på hur man skriver en bra uppsats under fliken "uppsatsskrivarskola". Om jag minns rätt så tar provet några timmar, så ta med dig mat som du kan äta i pauserna. Det är ungefär vad jag kan komma på i tipsväg.

      Hur viktigt SAT är beror på vilken skola man söker till och hur bra betyg och meriter man har i övrigt. Vad jag vet kan man inte få stipendier endast p.g.a. SAT-resultat, utan SAT tar man som en del av antagningsprocessen.

      Lycka till!

      Radera
    2. Okej, tack för hjälpen!
      /Simon

      Radera
  11. Hejsan jar har en froga, jag studerar po Berkeley college I new York. Om jag tar min bachelor degree po Berkeley college kan jag gora klart min masters I sverige ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, fast det beror på vad du pluggar. Olika masterprogram i Sverige har olika krav på vilka kurser man måste ha läst i sin bachelor. Om du vet ungefär vilket masterprogram du vill läsa så kan det vara bra att kolla redan nu vad som behövs för att komma in. Det kan också vara bra att veta om din bachelorexamen kommer att motsvara en svensk kandidatexamen. Läs mer här:
      http://www.uhr.se/sv/Bedomning-av-utlandsk-utbildning/

      Radera
  12. Hej! Din blogg är det bästa som finns på nätet! Har några frågor jag hoppas du kan svara. Jag flyttade till Kurdistan när jag var 15 år och nu pluggar jag sista året i gymnasiet, min dröm är att plugga i usa och sbcc verkar perfekt. Men kan jag söka med utländsk betyg eller bör jag översätta mina betyg till svenska? Hört att man måste ansöka rätt så tidigt men hur kan man göra det om man inte har fått sitt slutbetyg från gymnasiet? Tack på förhand! (ursäkta mig för den långa kommentaren)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Haha, tack! Se till att betygsdokumentet är på engelska så kan dina betyg vara från vilket land som helst. Ansökningsdeadline står på SBCC:s hemsida, tror det är 1 juni. De flesta har inte fått sina slutbetyg när de söker, och det är inga problem. Lycka till och hör av dig om du har fler frågor.

      Radera
  13. Tack så mycket för svaret! Kollade lite på deras hemsida och jag undrar om man måste ha förkunskap i vissa ämnen om man vill ha en associate of science som major? Hört att man bara gör ett engelska och matte prov men vill vara säker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, man gör prov i engelska och matte för att se vilken nivå man blir placerad i. För övrigt behöver man inga särskilda förkunskaper innan man börjar på college, utan man pluggar sin väg upp så att kurserna blir mer avancerade ju längre man kommer i sin utbildning.

      Radera
  14. Hej! Vet du något om att göra en transfer till ett kanadensiskt universitet med ett AA från Usa? Kan inte hitta något på nätet, och tror du att det är enklare att flytta permanent till Usa om man pluggar där först? Läste att man kan bli en permanent resident om man har pluggat i Kanada (anledningen till att jag vill plugga där också) men så funkar det inte i usa eller blir man enkelt sponsrad om man får jobb? Mvh Felicia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Är inte säker på hur det funkar med att göra en transfer till kanadensiskt universitet, men tycker att det borde gå att tillgodoräkna sig kurserna om utbildningarna ser ungefär likadana ut. Bästa sättet att ta reda på det är att höra med det kanadensiska universitetet man vill göra en transfer till.

      Svårt att säga hur det är att bli permanent resident. Jag känner ingen som blivit det bara genom att ha pluggat i USA, reglerna är väldigt strikta. Att bli sponsrad är inte heller lätt. Man måste först hitta ett företag som vill ha en och sedan måste de kunna sponsra en. Anledningen till att jag inte kan ge ett bättre svar på frågan är att jag inte känner någon som blivit permanent resident på det viset – och det säger kanske något om hur vanligt/enkelt det är … De flesta som åker till USA för att plugga flyttar tillbaka till sitt hemland/något annat land efter studierna.

      Radera
  15. Hej! Har en till fråga angående mina utländska betyg(pluggar i kurdistan-tjejen). Eftersom jag inte bor i Sverige så har jag rätt så många ämnen studenter i Sverige och/eller Usa aldrig pluggat. Jag får bra betyg när det gäller No,matte och engelska men t.ex kurdiska, kurdisk politik mm drar ner på mitt medelvärde. Min fråga är, måste jag söka med alla dessa ämnen jag pluggar i gymnasiet? Jag förstår om du inte kan svara på denna fråga men jag har en känsla av att jag inte kan bli antagen med dessa betyg, vet inte vad jag ska göra! :/ Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm svårt art säga. Man brukar ju inte kunna bestämma själv vilka kurser man ska räkna med eller inte, så jag skulle gissa att du inte heller kan göra det.

      Radera
  16. Hej !

    Är jättesugen på att börja plugga på College. Jag har kollat lite på SBCC och undrar om det går att söka ett soccer stipendium dit och hur i så fall jag ska gå till väga. Jag har inte ännu kollat på vilken utbildning jag vill kombinera det med än. Hur mycket täcker stipendiet i så fall, hela skolavgiften eller bara endel? Går det att söka soccerstipendie oavsett ålder och i så fall vilken ålder rekomenderar du att man söker det. Jag är just nu 18 år och går sista året på gymnasiet, jag är sugen på att sticka direkt efter gymnasiet men vet inte om jag har råd dvs utan stipendium

    Mvh Dennis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jag har faktiskt inget bra svar på din fråga. Jag vet inte om SBCC har soccerstipendier och inte hur mycket de täcker i så fall. Antagliglen bara en del av avgiften, SBCC är ju community college och de brukar inte ha lika mycket pengar som större/privata universitet. Normalt söker man stipendier på SBCC efter man har börjat där, oavsett hur gammal man är, men du vill kanske ha svar tidigare än så. Bäst är nog att höra av dig direkt till SBCC, t.ex. till en coach.

      Lycka till!

      Radera
  17. Hej! Jag har ett par frågor om Toefl, vad brukar man ungefär behöva ha för score? Kan det vara så att man måste ha ett speciellt resultat på tex speakingdelen? Vad är ett bra toefl score?
    Tack för grym sida förresten! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Det beror på vilket college man söker till. UCLA kräver till exempel 83 eller högre för internetbaserat test (se http://www.admissions.ucla.edu/Prospect/intl.htm). Jag har inte varit med om att de kräver särskilda resultat för de olika delarna, men det kan hända att vissa skolor tittar på det också. I vilket fall så bör det stå på skolans hemsida. Jag vet inte vad jag skulle kalla "bra" TOEFL score. Allt som betyder något är att man är över minimum score så att man blir antagen.

      Radera
  18. Jo det är sant, men på din blogg så har du skrivit att'' community college antar i princip alla'' men de behöver ändå våra betyg, varför? Måste man bli godkänd på alla ämnen eller hur funkar det?:s

    SvaraRadera
    Svar
    1. Antagligen måste du skicka in alla betyg du har, även de som inte är bra, men det betyder inte nödvändigtvis att du inte kommer in. Det viktigaste, så vitt jag förstått, är att man har gått ut gymnasiet, eller något som motsvarar amerikansk high school. College innebär trots allt studier på eftergymnasial nivå. En del av anledningen till att community college antar i princip alla är att de ävan erbjuder kurser under collegenivå. Dels kan vuxna läsa klart high school-kurser där, dels finns kurser där man kan lära sig grunderna i matte och engelska. Så var det i alla fall på SBCC. Men du är ju intresserad av att skaffa dig en utbildning där det antas att du redan kan grunderna. Därför vill de se dina gymnasiebetyg. En annan sak att tänka på är att om du vill fortsätta din utbildning på ett fyraårigt college så kommer även den skolan att vilja se dina gymnasiebetyg, och då kan det ha större betydelse om du har godkänt eller inte i olika ämnen. Bättre svar än så kan jag nog inte ge. Om du vill ha ett mer definitivt svar angående betyg så är det säkrast att höra med det college du är intresserad av att söka till.

      Radera
  19. Hej!
    Hur hårt konkurrens är det för ett amerikansk college? Det beror ju på men du har ju gått på sbcc och en förklaring skadar inte;). Har beryg från gymnasiet så det är inga problem.

    Mvh Andreas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du svarade just på din egen fråga. Det beror på ;) SBCC antar i princip alla som söker, så där borde du komma in. Mer kända universitet, typ UCLA och Berkeley, är svårare eftersom det är så många som söker dit. Vill man söka till Ivy League, t.ex. Harvard och Yale, så är det ofta kontakter och pengar som gäller.

      Radera
  20. hej! jag är en kille som ska börja nian till hösten som vill ställa några kanske självklara frågor om universitet i usa.

    är college och university samma sak?

    vilken ålder börjar man på ett eventuellt college?

    vad är bachelor?

    vad menas med community college och vad finns det för slags andra college?

    ge gärna några bra college som ligger i los angeles trakten.

    tack på förhand! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      I USA brukar man mena samma sak med college och university.

      Man kan börja ungefär närsomhelst, men de flest börjar direkt efter high school/gymnasiet, så ungefär när man är 18–19 år.

      Bachelor Degree är en typ av examen som man kan ta ut efter ca fyra års studier vid college/universitet. Det motsvarar en svensk kandidatexamen.

      Community college är ett tvåårigt college som man kan gå på de första två åren av sin utbildning. De är billigare än andra college/universitet. Santa Barbara City College (där jag pluggade tidigare) och Santa Monica College är två exempel på community colleges. Om man inte går på community college så läser man alla fyra år på ett och samma college/universitet.

      Det finns flera olika college i LA-trakten. Vad som är "bra" beror nog lite på vad man pluggar, vad man vill ha ut av utbildningen och hur mycket det får kosta. UCLA (University of California, Los Angeles) och USC (University of Southern California) är de två stora, kända universiteten. Santa Monica College är ett community college som också ligger i Los Angeles.

      Lycka till med studierna!

      Radera
  21. Hej, jag har varit intresserad av vissa skolor i usa, bl.a sbcc. Det jag inte riktigt förstår är, vad exakt är en major? Jag har läst att man kan välja fritt bland olika kurser så om jag väljer t.ex film och kemi o två andra ämnen, vad blir mitt major? Mvh Adam

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Major = huvudämne, alltså det du väljer att fokusera på. Du kan välja kurser fritt som du vill, men för att få ut en examen måste du välja ett huvudämne som du riktar in dig på. Det finns särskilda riktlinjer beroende på vilken examen du tar ut, som säger mer exakt vilka kurser inom och utanför huvudämnet som man måste läsa för att få ut examen. Det är ganska vanligt att inte veta vilket ämne man vill fokusera på när man börjar. Då kan man säga att ens major är "undeclared" och läsa blandade kurser tills man bestämt sig. Svarar det på din fråga?

      Radera
    2. Tackar! du får ju det hela att se ut som en dans ;) Men måste man läsa en hel extra termin så eller kan man bestämma sig under första terminen?

      Radera
    3. Man kan bestämma sig lite när man vill, men ju snabbare man vet vad man vill ha som major desto snabbare kan man göra upp en plan över vilka kurser man ska läsa när. På så vis blir man klar med utbildningen tidigare.

      Radera
    4. jag vill bara vara säker på att jag har förstått, jag kan alltså ha en major, som t.ex spelutveckling, men ändå plugga andra kurser som inte har något med det att göra?

      Radera
  22. Hej! Toppenblogg! hittar många svar på alla mina frågor. Har du ngt tips till mig som är hela 38 år (!) och gått bla 3 år utöver gymnasium? jag vill läsa vidare inom konst i LA. Kan du tipsa vilket skola som skulle vara bäst skulle jag bli superglad ;) /Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Oj, vad svårt. Det där är inget jag kan svara på utan att googla. Och det gör du nog bättre själv. Vilken typ av konst är du intresserad av? Och vad får det kosta? Är du redo att skicka en portfolio m.m. i din ansökan? Det finns en mängd olika skolor runtom i Los Angeles, men det är svårt för mig att säga vilken som passar dig bäst. Kanske kan en sökning på collegeboard.org hjälpa?

      Radera
  23. Hej! Blir det någon skillnad om man pluggar de två första åren på community college istället för ett universitet? Och kan du tipsa om några college/universitet du gillar och ogillar som man inte kan hitta på svenska föreningssidor? /karl

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Största skillnaden är att det blir billigare. Men examensmässigt så är det ingen direkt skillnad. Om du exempelvis pluggar på SBCC först och sen på UCLA och tar ut en Bachelor Degree från UCLA så har du helt enkelt en Bachelor Degree från UCLA. Ur den synpunkten spelar det ingen roll om du läst första två åren på community college istället för universitet. Svarar det på din fråga, eller tänkte du på något särskilt?

      Det är alltid lika svårt att tipsa om college. Jag har ju själv bara pluggat på två: SBCC och UCLA (rekommenderar båda!). Santa Monica College har också bra rykte som community college (delvis för att relativt många som gått där kommer in på UCLA), men det finns ju med hos många svenska förmedlingar. University of California är välkänt och bra. California State University har också bra rykte. Men som sagt, jag har bara personlig erfarenhet av två skolor.

      Hoppas det hjälpte!

      Radera
  24. Hej! Vad är skillnaden mellan community college och universitet, förutom att community college är billigare? Jag har också hört att det kan vara svårt att göra en transfer till ett universitet, det beror ju på vilket universitet men bara i allmänheten, stämmer det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. På community college kan man bara läsa till en Associate Degree, vilket är ungefär en halv Bachelor. På universitet kan man läsa till en Bachelor. Hur svårt det är att göra transfer beror på vilket community college man läser vid och vilket universitet man vill byta till. Vissa skolor har särskilda avtal som gör det lättare. University of California tar t.ex. många transfer students från SBCC och Santa Monica College.

      Radera
    2. Tack! Men hur skiljer sig student livet då? Med tanke på att de flesta community college inte har student boende? Och kan man bara göra en transferer med ett universitet skolan har avtal med?

      Radera
    3. Det måste inte finnas något särskilt avtal, utan man kan i princip göra transfer mellan vilka skolor som helst. Studentlivet skiljer sig inte nödvändigtvis för att det är community college istället för universitet. Ucla är tex annorlunda än sbcc för att de har bra lag i olika sporter, har fraternities och sororities och för att de är en större skola. Men det är inte alla universitet som är stora kända college som ucla. Man får helt enkelt jämföra individuella college med varandra.

      Radera
  25. Hej!

    Jag är en tjej på 20 år, kommer gifta mig med någon som bor i USA. Men undrar hur skolan är där, alltså min dröm är att bli tandhygienst. Och jag har E och D i alla gymnasietämne, kommer jag kunna komma in på denna program där? Hur blir det då annars. Kommer jag plugga upp alla ämne om igen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Hur skolan är och vad som krävs för att bli antagen skiljer sig väldigt mycket mellan olika college. Det finns olika vägar att gå för att utbilda sig till ett visst yrke, men i slutändan så förutsätter alla att man har vissa förkunskaper. Det är därför betygen kan spela stor roll, för betygen är ju tänkta att visa hur mycket man kan inom olika ämnen. Mitt tips är att läsa lite på olika colleges hemsidor och se vad de erbjuder för utbildningar och vad de förväntar sig av studenterna. Hör av dig igen om du har någon mer specifik fråga.

      Radera
  26. Hej!
    Jag undrar lite kort om man kan söka till ett community college som santa monica med samlat betygdokument?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag vet faktiskt inte vad reglerna säger. Säkrast är att höra med det college du är intresserad av att söka till. Kan även vara bra att tänka på vad du vill göra efter college. Om du vill fortsätta läsa på universitet/högskola i Sverige så är det fortfarande gymnasiebetyg, högskoleprov etc som gäller, oavsett om du har en examen från community college eller inte. Ledsen att jag inte har ett bättre svar.

      Radera
  27. Hej Jag har gått klart högstadiet, sen gått ett år på gymnasiet och sen har jag varit ett år som utbytes student i usa när jag var 17 till 18. är 18 nu och jag vill inte vara kvar i sverige så jag vill gå på collage men kan jag det utan att ha sista året i gymnasiet? för jag har ju gått i skolan lika många år som dom gör i usa innan dom börjar på collage

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte exakt vad reglerna säger men jag antar att man måste ha gått klart gymnasiet för att börja läsa på collegenivå. Det handlar mer om nivån på ens kunskaper än hur många år man pluggat.

      Radera
  28. Har du någon aning om hur stor chans det är att få ett stipendium till tex santa monica collage om man är en vanlig tjej? och hur många stipendium en skola delar ut?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom SMC är ett community college så har de antagligen inte så många stipendier för internationella studenter, och om det finns några du kan ansöka om så är de nog inte på mer än ett par hundra dollar som mest. I så fall ansöker du under tiden du pluggar där.

      Radera
  29. Hej! Jag undrar om du vet hur mycket pengar du måste visa upp för SBCC att du har tillgång till om du bara ska plugga en termin. Jag har läst och hört att du måste visa upp för dem att du har 24 000 dollar om du ska plugga ett helt läsår. Är det samma summa du måste ha på ditt konto om du bara pluggar en termin eller halveras det eller hur funkar det ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enligt infon som finns på deras hemsida så måste man ha pengar för ett år (se http://international.sbcc.edu/apply/forms/). Om jag var du skulle jag skicka iväg ett mail till någon på SBCC och fråga om samma sak gäller om man bara vill stanna en termin.

      Radera
  30. Hej!
    Jag är 23 år och har äntligen blivit sugen på att plugga :P Jag älskar att resa och tyvärr lockar inte Sveriges universitet sådär väldigt mycket...
    Jag undrar om det går att läsa bara en termin på College/Universitet i USA för att liksom prova (det är ju inte i Europa direkt...). Dels för att jag inte har ekonomin för flera år. Dels också för att plugga 4 år för en Bachelor när jag inte vet hur jag trivs känns ändå lite tveksamt. Går det i så fall att avbryta studierna efter något år?
    Tror du man klarar sig ekonomiskt om man sommarjobbar hemma i Norden?
    Är det lätt med boende?
    Jag tycker det känns bra dock att man i USA verkar kunna välja ganska fritt bland kurser och på så vis komma fram till vad man vill och gillar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Ja, det går att läsa bara en termin om man vill. Hur man klarar sig ekonomiskt och hur lätt det är med boende (oftast inte så lätt) beror på var man vill plugga. Community college är betydligt billigare än universitet, men det är fortfarande en rejäl summa pengar det gäller. Håller med om att det är bra att kunna läsa en massa olika kurser!

      Radera
  31. Hej, kan jag hoppa av gymnasiet i Sverige och börja på College i Usa ?
    (bryr mig inte om priset, bara jag kommer in)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, man måste gå ut gymnasiet först.

      Radera
  32. Hej har en fråga om University of California Irvine, vet du något om den här skolan eller vet någon som gått här? och vad är units? och det står att blueberry erbjuder 2-3 terminer att plugga på, betyder det att man inte kan vara där i drygt 9 månader? för jag vill gärna vara i usa så länge som möjligt!

    är UCLA en skola som man söker till efter man gått ett annat collage eller kan man söka till UCLA direkt efter gymnasiet?

    hur mycket pengar hade du sparat själv utöver CSN lån?
    tacksam för svar

    SvaraRadera
    Svar
    1. UC Irvine ligger inte långt härifrån UCLA, så jag vet flera som har pluggat där. Men jag har inte själv någon erfarenhet av skolan så jag kan inte säga så mycket mer än så.

      Units = kurspoäng. En kurs är normalt värd ca 4 units. Man läser 12–18 units per termin. En termin vid UC Irvine är ca 11 veckor lång, så 3 terminer blir ungefär 9 månader, inklusive lov.

      Man kan söka till UCLA direkt efter gymnasiet.

      Om du vill räkna ut hur mycket pengar du behöver så är det bäst att läsa på skolans hemsida vad det kostar eller kontakta Blueberry, om du hade tänkt åka genom dem.

      Radera
    2. okej tack så mycket för svaren! och undrar en till grej, måste man åka hem till sverige på loven eller kan man välja att plugga på loven med? :)

      Radera
    3. Man kan stanna över loven. På jullovet har man inte direkt något att plugga men på sommaren finns sommarkurser som man kan välja att läsa om man vill.

      Radera
  33. Hej!
    Jag undrar lite över det där bokstipendiumet som jag läste att du fick på sbcc. Hur går man till väga för att få det och vad är det som krävs och avgör om man får det eller inte? Läste även att du fått ett annat stipendium på sbcc. Samma frågor har jag gällande det stipendiumet också. Tack för en bra och hjälpsam blogg! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Bokstipendiet sökte jag genom SBCC:s biblioteks hemsida. Fyllde i några uppgifter och motiverade varför jag sökte det. Jag antar att det var mitt motivationsbrev som avgjorde. Jag minns inte exakt vad jag gjorde för International Student Scholarship, men jag vet att jag sökte ett flertal stipendier genom SBCC. I januari varje år så brukar det finnas en scholarship booklet på sbcc.edu/financialaid, och det var därigenom jag sökte. Man brukar behöva fylla i inkomst (och/eller föräldrars inkomst) och skriva en kort uppsats/motivation. Hoppas det hjälpte.

      Radera
    2. Hej, din blogg är jättebra!
      Funderar själv på att plugga på SMC, men jag undrar om man kan få ett bachelor degree från att bara plugga där eller om man måste "transfera" till t.ex UCLA. Tacksam för svar :)

      Radera
    3. Hej! Man kan inte få en bachelor degree från SMC. Om man pluggar på SMC och vill ha en bachelor så måste man "transfera" till ett annat college.

      Radera
  34. Finns det andra community colleges i närheten som det finns möjlighet att få det utan att transfera? T.ex SBCC eller Glendale CC etc? Om inte, finns det colleges som man kan byta till som är i ungefär samma prisklass som SMC?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Community college innebär att man bara kan läsa ungefär första halvan av en bachelor degree där. Så nej, det går inte att få en bachelor utan att transfera. Tänk såhär: för att få en bachelor degree måste man läsa ungefär fyra år på college/universitet. Om man inte har råd att läsa hela utbildningen på ett fyraårigt college så kan man läsa de första två åren på ett community college, som är billigare. Men man måste ändå läsa de sista två åren på det "vanliga" colleget/universitetet. College som är i den billigare prisklassen är t.ex. California State University (som finns på flera olika ställen i Kalifornien). Statliga skolor är normalt billigare än privata.

      Radera
    2. Jaha okej, nu förstår jag! Men om man börjar på t.ex SMC, måste man då redan i förtid ha valt colleget man vill transfera till, eller gör man det senare? Sen undrar jag också hur man gör med csn, ansöker man om alla pengar på en gång eller gör man det efter varje läsår? Samma sak med betalningen, görs den på en gång eller under tiden som man studerar?

      Radera
    3. Man behöver inte ha valt i förväg, men det kan vara bra att veta ungefär vilka college man är intresserad av så att man hinner läsa alla kurser som det colleget vill att man ska ha läst innan man transferar.

      Man söker CSN när man kommit in på utbildningen och anger då hur länge det är tänkt att utbildningen ska vara. Själva pengarna söker man oftast två terminer åt gången (förutom om man bara tänkte läsa en termin), men man måste bekräfta inför varje termin att man verkligen läser den utbildning man angett. Man får en utbetalning från CSN på hösten och en på våren. Man betalar skolavgiften i början av varje termin.

      Radera
  35. Hur vet man vilka kurser som erbjuds läsåret efter än det som står på ett universitets hemsida? Till exempel står det att en viss kurs ska ges hösten 2014, men hur vet man om kursen ska ges igen hösten 2015? Hur vet man ansökningskoden för samma kurs, om det ges hösten 2015. Ändras ansökningskoden beroende på vilket läsår och termin som avses?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vet man inte. Om det är en väldigt populär kurs eller en översiktskurs/ introduktionskurs, så kan man vara relativt säker på att den kommer gå någon gång under läsåret, eller t.o.m. varje termin. Annars brukar man inte veta förrän någon termin i förväg vilka kurser som ges. Koden brukar vara samma oavsett när kursen ges. (Om jag inte missförstår vad du menar med ansökningskod? Menar du det som står som PHIL 100, PSY 120 osv? Eller menar du de fem siffror som SBCC kallar för Course Reference Number?)

      Radera
  36. hej! jag har två frågot här som kanske inte är dom bästa med jag skulle bli tacksam för svar :)
    1. Måste man vara en amerikansk medborgare för att få gå på collage i USA?
    2. Vilket collage i USA skulle ni säga är det bästa inom privat juridik?
    Tack i förväg :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      1. Nej det måste man inte. Det finns massor av internationella studenter i USA som inte är amerikanska medborgare.
      2. Jag vet inte. Googla! :)

      Radera
  37. Hejsan!
    Jag är väldigt sugen på att plugga SBCC nu till våren 2015 men känner mig lite osäker på en del saker.
    Det första är att om man inte är jättebra och säker på sin engelska, tror du man klarar av att plugga där då? Den största anledningen till att jag vill åka är för att lära mig engelska bättre och jag känner inte alls att jag skulle kunna tex stå och ha en presentation inför en hel klass på engelska just nu. Kommer man in i engelskan fort?
    Det andra är boendet, är det inte jobbigt att bo med helt främmande människor och på dom flesta ställen jag läst har man inte ens ett eget rum, hur upplevde du att med boendet?
    Tacksam för svar! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Ledsen att jag inte svarat förrän nu. Måste ha missat din kommentar bland alla andra. Här kommer i alla fall svar på dina frågor:

      När man kommer till SBCC så tar man ett prov i engelska som avgör vilken nivå på kurs man bör börja i. Om du är osäker på engelskan så kan det vara så att du behöver läsa flera kurser innan du kommer upp i den nivå som är rekommenderad för att kunna läsa andra kurser. Men även om din engelska inte är perfekt så brukar det gå bra att läsa andra kurser också. De flesta kurser består av föreläsningar, prov, uppsatser och kanske quiz eller andra kortare hemuppgifter, men sällan presentationer. Hur snabbt man kommer in i engelskan är individuellt, men i vilket fall som helst så är du inte den enda studenten som inte har engelska som förstaspråk.

      Du har last rätt att man oftast delar rum med en annan person (ibland fler). Jag var också lite nervös för det innan jag åkte, men det har gått jättebra alla gånger jag har delat rum. Det har faktiskt varit ganska roligt, för då har man åtminstone en person som man lär känna väldigt bra och väldigt fort. Och eftersom man oftast ordnar boendet på egen hand på SBCC har man ju lite kontroll och kan bestämma själv vem man ska bo med.

      Hoppas det svarade på dina frågor. Hör av dig igen om du undrar något mer. Jag ska försöka att svara lite snabbare den gången ;)

      Radera
  38. Hej! Först och främst, tack för alla denna information. Det har verkligen hjälpt mig supermycket! :) Jag har en hel del frågor dock, och jag skulle vara otroligt tacksam om jag skulle kunna få svar på dem.
    1. Jag funderar på att ta hjälp av en svensk förmedling och undrar om du har några tips om vilka som är bäst? Känns som att det finns så otroligt många och vill helst ha någon som är bra men som inte är allt för dyr.
    2. Jag har tänkt att börja plugga på ett community college(troligtvis Santa Barbara City College), och sedan byta eller "transfer" till ett vanligt college/universitet och undrar om det är en krånglig/dyr process att göra detta? Sen undrar jag även om du har några tips på hur man kommer in på UCLA om man väljer att transfer?
    3. Väljer man kurser när man kommer fram till colleget eller är det något man gör i förväg?
    4. Kan man någonstans se vad skolorna har för olika klubbar/föreningar? Skulle gärna vilja gå med i en som sysslar med dans alternativt cheerleading. Såg att du skrev något om Phi Theta Kappa, vad är detta för något?
    Tack på förhand! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Kul att du fått hjälp av min blogg. Här kommer svar:

      1. Jag ger helst inte tips på svenska förmedlingar eftersom jag inte har någon personlig erfarenhet av dem eller vet vilken som är bra, billig osv.

      2. Det som kostar är främst ansökningsavgiften till det fyraåriga universitetet, plus eventuella tester (t.ex. SAT) och att beställa betyg. Om du väl kommer in nånstans så kostar förstås själva utbildningen också ;) Det du måste tänka på är att du läser de förberedande kurser som krävs/rekommenderas av det fyraåriga universitetet. Vad som gäller för UCLA kan du läsa på deras hemsida och på assist.org. Kom ihåg att läsa info specifikt för ditt huvudämne (major) och för internationella studenter. Mina tips: plugga mycket så du blir duktig inom ditt huvudområde, läs de rekommenderade kurserna och skriv bra personal statements.

      3. Oftast väljer man kurser när man väl är på plats. Ibland kan man göra det online hemifrån. Info kring detta får du när du blir antagen.

      4. Ja, det brukar finnas info om detta på skolornas hemsidor. De brukar också ha särskilda dagar i början av terminerna, typ "student activities fair" då man kan gå runt och prata med representanter från olika klubbar och prova på olika aktiviteter.
      Phi Theta Kappa är ett så kallat "honor society" som man kan gå med i om man har bra betyg. Man kan välja att bara vara medlem eller att gå med i ledarskapet, då man ansvarar för allt som PTK gör på skolan. Några av sakerna som PTK gjorde under min tid var att agera handledare ("tutors") åt andra studenter på skolan, anordna pengainsamlingar för välgörande ändamål både ute i världen och i Santa Barbara och starta igång ett program för återvinning på SBCC. Läs mer på ptk.org

      Hoppas det svarade på dina frågor!

      Radera
  39. Hej Lina!
    Jag undrar kort och gott hur du finansierade din collegevistelse?! Eftersom man (tydligen) bara kan få ca. 50 000 SEK i studielån från CSN.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Man kan i dagsläget få uppemot 84 235 kr per termin från CSN för studier i USA, vilket räcker om man pluggar på community college. Man får mer om man pluggar i USA än om man pluggar i Sverige. Läs här:
      http://www.csn.se/utomlands/olika-lander/1.3277

      När jag läste vid UCLA betalade jag ingen studieavgift eftersom jag åkte som utbytesstudent, så CSN räckte gott och väl!

      Om du funderar över att det är dyrt att plugga i USA så kan jag inte annat än att hålla med. Brist på pengar var anledningen till att jag inte kunde läsa på UCLA på egen hand utan var tvungen att fortsätta min utbildning i Sverige istället. Men det ordnade sig ju till slut, när jag fick åka till UCLA som utbytesstudent via universitetet Sverige. :)

      Radera
  40. Hej!

    Jag vill plugga till civilingejör i USA. Jag har gjort en del research den senaste tiden om studierna i USA, jag vill börja med att plugga på community college och sen göra en transfer till ett 4-year university. Problemet är att jag vill finansiera mina studier med lån från CSN bara. Tror du att jag kommer kunna klara en master's degree med hjälp av CSN bara? Jag tänker mer på dom sista 4 åren efter jag gör transfer från community college, jag vet att universities kan vara dyra. Jag undrar vad jag har för val efter community college? har jag stor chans till en scholarships om jag har en bra GPA tex? eller finns det bra universities som man kan finansiera med CSN bara?

    Berätta gärna vad du rekommenderar för jag vill inte bara hoppa in på community college och sen hitta mig själv i en situation där jag inte kan plugga vidare pga att jag inte har pengar förutom CSN.

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Tummen upp för realistiskt tänk!

      Min gissning är att chansen att kunna finansiera en hel utbildning i USA med hjälp av bara CSN är ganska liten, kanske obefintlig. De enda college som jag känner till som ligger under 30 000 dollar per år (inkl. levnadskostnader) är community college. Bara en väldigt liten del av svenskarna jag lärde känna på SBCC läste klart sin bachelor i USA (ingen gjorde master), men jag vet inte hur mycket besparingar de hade sedan innan eller hur mycket hjälp de fick av sina föräldrar. Vissa har sagt att de aldrig skulle ha kunnat finansiera utbildningen utan sin famlij. Av finansiella själ valde de inte heller de mest kända eller högst rankade universiteten.

      När jag pluggade på SBCC fick jag ibland erbjudanden från 4-åriga universitet som sa att de kunde ge mig "rabatt" på upp till halva utbildningsavgiften (tuition fee). Dessa erbjudanden fick jag för att jag hade bra betyg och var med i Phi Theta Kappa. Dock vet jag inte hur mycket det verkligen skulle ha kostat eftersom om jag hade tackat ja. Kan också tillägga att det var universitet som jag aldrig tidigare hört talas om och som låg in the middle of nowhere. Det ena universitetet antog mig till exempel utan att jag ens sökte, och frågan är om man vill läsa vid ett universitet som har så låga krav. Då kanske jag hellre skulle råda dig att läsa din utbildning i Sverige och och söka utbytesstudier i USA i stället. Alternativt kan du läsa kandidaten i Sverige och sedan söka masterprogram i USA, eftersom det sägs vara lättare att få stipendier på avancerad nivå (om det är sant vet jag inte). Man har större chans att få stipendier i USA om man har bra betyg, men ofta är summan och antalet stipendier man kan söka mycket begränsat om man är internationell student. Privata universitet kan vara bättre än statliga ur den synpunkten.

      Om du vill ha mer konkreta svar så kan jag rekommendera att kontakta några olika college och fråga om finansieringsmöjligheter för internationella studenter. Läs först vad de skriver på sina hemsidor, om du inte redan gjort det.

      Hoppas det svarade på dina frågor!

      Radera
  41. Hej
    Eftersom du har läSt IB. Tror du att jag kan fortsätta med min fotboll som jag tränar 3-4 dagar i veckan går att kombinera med studier på IB programmet. Jag är två språkig så engelskan är inga problem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag absolut! Jag dansade balett många timmar i veckan och det gick bra. På IB måste man dessutom uppfylla ett visst antal timmar av Creativity, Action, Service (CAS), där Action innebär att man håller sig fysiskt aktiv. Det kommer bli lätt för dig att uppfylla den biten om du spelar fotboll. Spela på och lycka till!

      Radera
  42. Hur många classes har man i veckan när man går på collage? tex Santa barbra? Hur mycket tid tar skolan upp överlag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det varierar från person till person. Man måste läsa minst 12 units per termin, vilket motsvarar 3-4 kurser. De flesta kurser har två 75-80 minuter långa föreläsningar i veckan, så räkna med minst 8 föreläsningstillfällen (totalt minst 10 timmar) i veckan. Utöver det måste man lägga ner mycket egen tid på att läsa till quiz, uppsatser, och prov. Det är svårt att ge en exakt siffra eftersom alla lägger ner olika mycket tid på att plugga.

      Radera
  43. Kan man söka till college med resultatet från högskoleprovet?

    SvaraRadera
  44. Hej! Jag läser i USA på community college för en university transfer och det möts ofta med förvåning eftersom det är gratis att plugga i Sverige. Jag har helt enkelt majors som inte finns i Sverige och det passar mig så mycket bättre här. Jag hoppas att jag föhoppningsvis kan få OPT och även hitta en arbetsgivare som en hel del internationalla studenter ändå verkar förverkliga även om det kanske inte är drömjobbet till en början. Jag har nu drygt 320.000 kr i skuld till CSN efter att ha tagit CSN för studier i Sverige samt ett år på community college. Finns det någon gräns på hur mycket jag kan få? Jag har hört att reglerna ändras så att man ska kunna ta mer lån på en gång så att det går att ha råd att ta tillräckligt med studiemedel för ett universitet, men gäller fortfarande att vi bara kan få studiemedel under ett visst antal veckor?

    Jag undrar också hur svenska universitet ser på medlemskap i Phi Theta Kappa och engagemang i klubbar?

    Tycker du att det är en bra idé att delta i Green Card lotteriet innan universitetsstudier om det är aktuellt att jobba?

    Krävs fast anställning en viss tid för att få arbetsvisum?

    Tack för en toppensida!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Så vitt jag vet kan man fortfarande "bara" få studiemedel i max 240 veckor, och jag har inte hört talas om att den saken kommer ändras. Vill du ha ett mer utförligt svar så rekommenderar jag dig att kontakta CSN.

      Svenska universitet brukar inte bry sig om föreningsengagemang, åtminstone inte ur antagninssynpunkt. Söker man en utbildning via antagning.se så är det betyg (gymnasiebetyg om det gäller en grundutbildning) och högskoleprov som räknas. Mitt eget engagemang i PTK har formellt sett inte haft betydelse för något jag gjort i Sverige, eftersom nästan ingen här vet vad PTK är. Men själv ser jag det som en lärorik erfarenhet och brukar ändå skriva det på mitt CV.

      Jag tycker det är en bra idé att delta i Green Card lotteriet om man hoppas på att kunna stanna i USA en längre tid, oavsett var i sin utbildning man befinner sig. Vad jag vet är det fortfarande gratis att delta, så man förlorar i alla fall ingenting på att ställa upp.

      Jag har tyvärr ingen erfarenhet av arbetsvisum och vågar inte uttala mig om något som jag inte vet så mycket om. Hör med amerikanska ambassaden.

      Hoppas det hjälpte!

      Radera
  45. Hej, jag har tänkt att gå ett år på college i USA och funderar starkt på SMCC. Just nu jobbar jag för att spara pengar till detta, men börjar nu fundera på om det jag kommer att hinna spara ihop kommer att vara tillräckligt när jag räknar på skolavgift, boende, pengar till nöje och diverse andra kostnader. Jag kan ju ta CSN-lån, men hade tänkt att jag skulle undvika det eftersom att jag ändå kommer att behöva ta studielån sen när jag gör min ''riktiga'' utbildning i Sverige. Så till min fråga, tog du studielån när du gick på college?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Duktigt av dig! Jag tog studielån, och det gör nog de flesta som åker till USA för att plugga. Men det hade nog varit skönt att inte göra det, så heja dig om du lyckas spara ihop tillräckligt mycket!

      Radera
    2. Hej igen och tack för svar! Har du något hum om hur mycket som krävs? Hur långt tror du 200 000 räcker? På ungefär liksom :)

      Radera
    3. I nuläget beräknar SMC att man behöver minst ca 26500 dollar per läsår. Enligt dagens valutakurs (1 kr = 8,81 dollar) blir det ca 230 000 kr. Så 200 000 räcker nästan hela vägen. Men kom ihåg att kostnaden per läsår stiger från år till år och dollarn och kronan brukar också stiga och sjunka i perioder, så det är svårt att veta exakt hur mycket som kommer att gå åt. Just nu är kronan låg (vilket gör dollarn dyr för oss).

      Radera
    4. 230 000, okej det funkar ju :) men då kan jag väl också räkna bort den summan jag kan få i studiebidrag från CSN, alltså de pengarna som jag inte behöver betala tillbaka?

      Radera
    5. Hm, jag är inte säker på att jag förstår vad du menar med "räkna bort" (vilket kan bero på att jag är trött när jag skriver detta). Man kan få studiebidrag utan att man tar ut lån, om det är vad du undrar över. Alltså, du kan komma upp i 26500 dollar genom att jobba/spara ihop pengar + ta CSN-bidrag (och lån, ifall du skulle ändra dig i den saken). Bidraget ligger just nu på 707 kr/vecka för studier i USA. En bra grej att tänka på är att man kan få studiemedel i max 240 veckor, så tar man ut bidrag för ett läsår dras det från de 240 veckorna, även om man inte tar lån. Läs också detta, om hur hög inkomst man får ha för att få fullt studiemedel:
      http://www.csn.se/hogskola/hur-mycket-kan-du-fa/inkomst-fribelopp/1.2568

      Radera
    6. Jag tror du förstod mig rätt :) Har försökt läsa på om CSN och deras regler, men måste ju säga att det kan vara en djungel det där. Väldigt bra att jag fick läsa på om det där med inkomsten också, tusen tack! Men under den tiden jag studerar kommer jag ju inte att arbeta, vilket väl måste innebära att jag räknar min inkomst på 0kr? Eller kanske att jag får räkna med en liten del som hamnar på det kalenderåret som hör till den första höstterminen? :)

      Slänger in ett par frågor till, när jag ändå är igång:

      Den finansiella beräkningen SMC gjort, vad är den beräknad på? Vilka utgifter/kostnader ingår där? Gissar på att jag måste lägga till kostnad för försäkring, flygbiljetter och liknande?

      Har SBCC en liknande beräkning? Vet du vart jag kan finna den i sådana fall?

      Bombar med frågor, men du ger ju så bra svar! :)

      Radera
    7. Prova CSN:s funktion "räkna ut hur mycket du kan få", så kan du nog se om du får fullt bidrag eller inte. Men antagligen får du fullt, eftersom du inte jobbar när du pluggar. Se länk:
      https://www.csn.se/rut/beviljningstartsida.do

      I beräkningen ingår allt man kan tänkas behöva under året: skolavgift, hyra, mat, försäkring osv. Men det är ett minimumbelopp, så antagligen får man räkna med att det går åt lite mer, särskilt om man vill ha svensk försäkring m.m. Annars ger den ett ganska bra hum om vad saker och ting kostar.

      SBCC har en liknande beräkning här:
      http://international.sbcc.edu/apply/costofstudies/

      Radera
  46. Hej!
    Jag tar studenten nu till våren och har planer på att studera i USA med start vår/hösten-2016. Dels undrar jag vad du rekomenderar, SMC/SBCC/UCLA? Jag vill gärna lära känna amerikanare(har hört att det är många svenskar på santa monica och i santa barbara, vad anser du?)

    Undrar också vad det kostar att läsa 12 units i två terminer på UCLA? Har inte helt förstått vad kursavgiften ligger på.. Om man får låna+bidrag ca 100 000 kr av CSN så kommer det antagligen bara räcka för kursavgift på UCLA, så hur mycket pengar bör man ha sparat ihop för boende/mat/nöjen/försäkringar?
    Jag ska åka dit med en kompis och vi vill gärna dela lägenhet, hur mycket ligger boendekostnader på?
    Till sist undrar jag hur lång tid man behöver ha på sig för att ansöka/skaffa visum osv? Åkte du via någon organisation som hjälpte till, eller är det billigare att ordna allt själv?

    Tack på förhand, grym blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Du har rätt i att det är många svenskar på SMC och SBCC. Å ena sidan kan det kännas trist, men å andra sidan pekar det på att många är nöjda med vistelsen där. UCLA har betydligt färre svenskar, men det är också mer än dubbelt så dyrt.

      Kursavgiften på UCLA ligger på ca 34 000 dollar för ett läsår (ett läsår = tre terminer = nio månader). CSN täcker alltså inte ens hela kursavgiften. UCLA beräknar att man totalt (för boende, mat, kursavgift etc) behöver minst ca 52 000 – 56 000 dollar för ett läsår. När jag läste vid UCLA låg min hyra på runt 700 dollar i månaden (för delat rum), men det finns många som betalar mer och vissa som betalar mindre. Läs här vad UCLA säger om kostnader (läs på nonresident student):
      http://www.admissions.ucla.edu/prospect/budget.htm

      När jag läste vid SBCC åkte jag på egen hand. Jag skickade min ansökan någon gång i april/maj och fick antagningsbeskedet i juni. Visumet ordnade jag över sommaren, och sen reste jag i början av augusti. Det är billigare att ordna allt själv, eftersom man då inte betalar någon extra avgift till den svenska förmedlingen. När jag läste vid UCLA var jag utbytesstudent genom mitt svenska universitet och betalade då varken kursavgift eller ansökningsavgift (men en hel del andra avgifter, som försäkring, visum och boende). Hur lång tid man behöver för att söka beror på vilken skola man söker till och när deras deadline är. SBCC har deadline nån gång sent på våren, medan UCLA har deadline ungefär 10 månader innan man vill börja där.

      Hoppas det svarade på dina frågor!

      Radera
  47. Hej Lina.

    Vet inte om mitt förra meddelande kom fram för allt bara försvann.
    Iaf så går jag redan på ett universitet i USA, men kan ändå inte hitta info i frågan. Du verkar kunnig så jag testar här! =)
    Vilka svenska gymnasiekurser kan man överföra till ett amerikanskt universitet för credits? Som jag förstått det kan man överföra vissa avancerade gymnasiekurser för credits likt amerikanska AP kurser från High school. Samt hur går man till väga?

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Anledningen till att du inte hittat svar på din fråga beror nog på att det är en svår fråga att svara på för någon som inte jobbar på universitetet och känner till ditt fall. Jag har inte hört talas om någon som kunnat föra över svenska gymnasiekurser till college credits. Däremot vet jag att om man läst International Baccalaureate och fått tillräckligt högt betyg i vissa kurser (t.ex. 6 eller högre) så kan man hoppa över vissa collegekurser. Men sånt där skiljer sig mellan olika skolor, så det bästa du kan göra är att fråga en academic counselor eller liknande på ditt amerikanska universitet. Berätta vilka gymnasiekurser du läst så borde de veta hur du kan gå tillväga.

      Lycka till och säg till om du undrar något mer!

      Radera
  48. Hej jag undrar om man behöver högskolebehörighet för att bli antagen till SBCC?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Vad jag vet så behöver man grundläggande behörighet, i och med att college innebär studier på högskolenivå. Om du vill veta mer exakt vad som krävs så är det säkrast att fråga SBCC direkt. SBCC har dock ett antal olika program, och alla är inte på högskolenivå. Så vad som krävs för att bli antagen kan bero på vad man vill ha ut av tiden där.

      Radera
  49. Hej!
    Min dröm är att gå på SBCC och jag är super nervös att den inte kommer att inträffa! Jag undrar om du vet hur stor oddsen är att jag kommer in på ett sådant college? Även om du har några knep får att öka oddsen! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      SBCC antar i princip alla som söker, så du behöver nog inte oroa dig. Bara du går ut gymnasiet så ska det nog gå bra. Bra betyg skadar dock aldrig, särskilt om du vill plugga i Sverige eller någon annanstans längre fram i tiden. :)

      Radera
  50. Hej. Jag pluggar på college och har en fråga angående om jag skulle vilja flytta tillbaka till Sverige och plugga. Kan jag fortsätta mina studier i Sverige när jag avslutar i USA eller behöver jag läsa om de 1.5 åren jag har läst här borta?
    Tack

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Det beror på vad du pluggar. Om du vill läsa fristående kurser i Sverige för att läsa klart t.ex. till en kandidatexamen så brukar det inte vara några problem att tillgodoräkna sig kurser från USA. Om du vill läsa ett särskilt program, t.ex. jurist eller psykolog, så brukar det vara striktare och då kanske du bara kan tillgodoräkna dig en termin (om ens det). Mitt tips är att kontakta en studievägledare på det svenska universitet/utbildning där du vill läsa och beskriva lite mer ingående vad du har pluggat i USA. De ska kunna svara på din fråga.

      Jag har även skrivit lite mer utförligt under fliken "Plugga i USA" (läs under frågan "Kan man tillgodoräkna sig amerikanska kurser vid svenska högskolor och universitet?").

      Hoppas det hjälpte!

      Radera
  51. Hej,
    vad hade du för försäkring? Det finns ju den här: http://www.gouda-rf.se/csn
    men det är svårt att veta vilken som är bra liksom, vad ska man tänka på?
    Håller på med min ansökan till ett community college, men för varje fråga jag har tar det typ 3 email att få svar.... haha antingen bryr de sig inte om att läsa vad jag skriver, eller förstår de verkligen inte vad jag frågar, lite frustrerande, men försöker ta reda på så mycket som möjligt själv, så man slipper hålla på att vänta på svar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag utökade min vanliga hemförsäkring så att den gällde utomlands under den perioden som jag var borta (i normala fall täcker ens hemförsäkring utlandsvistelse i max 45 dagar). När jag läste om försäkringar innan jag åkte var villkoren ganska lika mellan olika försäkringar, men jag tror att det var aningen billigare och helt klart smidigare att bara utöka den jag redan hade. En sak som jag själv tittade extra på var maxbeloppet för ersättning ifall man skulle bli bestulen eller på annat sätt förlora sina ägodelar, typ dator m.m. – för den saken kan skilja sig åt. Annars är väl det viktigaste att se till att man kan få hjälp om man skulle bli riktigt sjuk och behöver åka hem till Sverige.

      Jag vet hur det är – mycket att tänka på! Hör av dig om du har fler frågor.

      Radera
  52. Hej!

    Vad vet du om GED? Ser att man på vissa ställen kan komma in via GED men de står inga poäng, eller är GED ett sånt test man bara kan få godkänt eller ig i?

    SvaraRadera
    Svar
    1. GED är ett test som amerikaner kan ta om de inte har fått ett high school diplom, för att visa att de har de kunskaper som krävs för att börja på college. Mer än så vet jag inte. Om du inte är amerikan så bör du satsa på att göra klart gymnasiet och ansöka med dina gymnasiebetyg.

      Radera
  53. Hej,
    nu har jag en fråga igen!
    Undrar bara lite om CSN och visumet. Ska man söka CSN innan man går på intervjun till visumet? Eller funkar det bra med papper från banken + pappret från CSN man skickade till skolan om att man är eligible att söka CSN? Egentligen spelar det ingen roll, undrar mest bara :). När du var på visum intervjun, undrade de om vart du skulle bo? Hade du fixat det innan? Det är det som oroar mig mest nu, för jag ska ju flytta in hos min pojkvän som är amerikan, skulle jag säga det kanske de tror att jag åker dit för att vi ska gifta oss och så blir jag nekad visum (ja man tänker ju alltid att det värsta ska hända hehe), men de kanske inte behöver veta något om ens boende i USA?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Det funkar med intyget från CSN (alltså de papper du använde när du sökte till skolan).
      Jag har aldrig varit med om att de frågar var man ska bo. Många fixar boende först när de är på plats i USA, och i så fall har man inte ens nåt svar på frågan. Så jag tror inte du behöver oroa dig på den punkten. Skulle de ändå fråga så är det bara att säga som det är.

      Radera
    2. Fick nyss ett mail från hon på skolan som säger att hon behöver mer proof för att veta att jag har competed high school, för att mitt IB diplom inte räcker som proof. Skickade du in mer än ditt IB diplom? Vet inte vad mer jag skulle kunna sicka in som bevis.... frågade såklart vad exakt hon behöver som bevis, men har inte fått något svar än.

      Radera
    3. Jag minns faktiskt inte exakt vad jag skickade in för det var så länge sen, men jag skulle tro att jag skickade både IB-betygen och betygsdokumentet som man fick från år ett på gymnasiet (eftersom IB bara är de sista två åren). Bäst är väl ändå att höra vad skolan i USA säger, hoppas du får svar snart!

      Radera
  54. Skickade in det med, men hon skrev såhär:
    Its is not the grades we need necessarily. It is something that has a date that specifies that you finished what is equal to our US high school. The IB diploma only is proof you completed an IB program but not what we consider high school. Is the IB diploma the only thing you received when you finished?

    Och jag har ju inga andra dokument, och försökte förklara det för henne, dessutom så funkar ju skolsystemet här inte lika dant med "high school" och så, men hon sa att hon skulle skicka det till admissions igen, och höra av sig om det blev något problem, så jag hoppas det löste sig och att hon förstod det jag förklarade :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm, ja jag tycker det låter lite konstigt. IB borde räcka. Hoppas det ordnade sig!

      Radera
  55. Ja, så jag hoppas jag INTE hör nått mer från henne, så allt gått bra :) Men jag skrev till min IB-coordinator, hon tyckte med det var konstigt, men att om de inte godkände det kunde de kontakta henne / hon kontakta dem och försöka lösa det, så det känns bra iaf :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, bra att få hjälp av en "officiell" person på skolan.

      Radera
  56. Hej! Jag har sökt och blivit accepterad till SBCC så nu i höst bär det av! Jag undrade hur man skulle kunna hitta någon roommate att dela lägenhet med? Jag har sökt in på egen hand och kan därför inte träffa någon via en organisation. Jag vet att det finns lite annonser på craigslist och sådant men skulle föredra att inte hitta någon via det då det känns lite obehagligt.
    Har du något tips på ett bra boende område? (helst något med gångavstånd till skolan).

    Vad skulle du rekommendera när det gäller att hitta lägenhet? Att börja leta några månader i förväg i från Sverige, eller att vänta tills man är på plats? jag har hört från många svenska organisationer att man bör vänta tills man är på plats medan en amerikansk tjej på en blogg jag hittade sa att hon redan nu har fixat boende till i höst.

    Tack!
    -Denise :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och grattis! Ledsen för segt svar.

      Det skadar aldrig att kolla runt lite på alternativen innan du åker, men annars brukar jag också rekommendera att vänta med beslutet tills du sett det i verkligheten. Undantaget är om du vill bo i värdfamilj via SBCC eller hyr av någon annan mer "pålitlig" hyresvärd, t.ex. nån av dem som SBCC tipsar om. Jag har hört både bra och dåliga saker om att göra på det viset. Jag tror också det finns facebookgrupper där man kan hitta andra som också letar boende eller hyr ut, så om du vill få kontakt med någon i förväg kan det vara ett bra sätt.

      Vad gäller områden så kan jag tipsa om Mesa, som ligger alldeles intill SBCC. När jag bodde där fanns en del lägenheter med lite bättre standard än på många andra ställen. På Oceano Drive och Barranca Ave bodde nästan enbart studenter, men Mesa har även familjeområden med villor, vilket gör att det är ett ganska lugnt och trevligt område att bo i. Det finns dessutom stora mataffärer i närheten och helt okej bussförbindelser.

      Hoppas det gav lite vägledning. Hör av dig igen om du har fler frågor!

      Radera
  57. Hej!
    Jag har lite funderingar kring det här med collage. Har försökt att leta runt lite själv men jag har helt enkelt inte hittat den informationen jag söker. Därför hade jag varit otroligt tacksam om du kunde svara på mina frågor.

    Jag går andra året på gymnasiet på samhällsvetenskapliga programmet. Jag har majoritet A i betyg och några B:n. Jag håller även på med friidrott på en ganska hög nivå.

    Vill väldigt gärna studera på Law School på Columbia University och jag undrar lite kring hur jag går till väga för att ansöka, vad ska jag göra för att få så stora chanser som möjligt att komma in eller är drömmen helt enkelt för avlägsen? Läste att man behöver 80 högskolepoäng för att vara behörig? Vad är det mer som krävs för att vara behörig att ansöka?

    Förstår inte heller systemet som de har, hur många år kommer jag behöva gå för att bli färdigutbildad jurist (motsvarigheten för Sveriges 4,5 år på juristprogrammet) ? Och hur mycket kan det komma att kosta för en sådan utbildning på Columbia? Vilka stipendium finns det att söka från mitt utgångsläge om du kan några sådana på rak arm?

    Tack på förhand! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Det finns ett par olika saker att tänka på just när det gäller law school i USA:

      1) För att komma in på law school i USA så måste man först ha en bachelor degree (kandidatexamen), vilket motsvarar 3-4 års heltidsstudier på högskolenivå. Det är alltså inte samma sak som det svenska juristprogrammet, som man kan söka till direkt efter gymnasiet. Steg ett är alltså att hitta en utbildning som ger dig en bra förberedelse inför law school. Själva law school tar sedan ca 3 år att ta sig igenom, men det varierar.

      2) Om du vill jobba i Sverige efter din utbildning så kan du behöva svensk utbildning, särskilt inom det här området. Svenska juristprogram brukar vara mycket strikta med hur många högskolepoäng (om några alls) som man kan tillgodoräkna sig från utländska utbildningar, vilket antagligen tyder på att yrket kräver att man kan svensk lag m.m. som man inte kan lära sig utomlands.

      Kostnaden för utbildningen skiljer sig mellan olika skolor. I nuläget räknar Columbia på att det kostar 54 445 dollar per läsår (9 månader) för en internationell student. Levnadskostnader är inte inräknade. Det är inte helt omöjligt att få någon form av stipendium, men chansen att få något som täcker en så stor summa är ganska liten. Läs mer om kostnaden här:
      http://web.law.columbia.edu/financial-aid/costs-and-billing/costs-budgeting

      Hoppas att det svarade på dina frågor. Hör av dig igen om du har fler funderingar.

      Radera
  58. Halloj!
    Mitt namn är Louise och jag börjar plugga på SBCC till hösten (woho!). Undrar hur du gjorde med boende? var vill man bo? vad vill man betala? vill man bo med svenskar eller amerikaner? Hur hittade du dina roomates? Ja och allt därtill. Boende, boende, boende. Efter Ambassaden om tre veckor är allt fixat och jag har endast boendet kvar att ta tag i...
    Har kollat lite på Beach City, har du någon erfarenhet av det?
    Tack på förhand!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Kul att du ska plugga på SBCC! Håller med om att boende kan vara det klurigaste av allt när man kommer helt ny. Jag bodde på några olika ställen i SB men trivdes bäst när jag bodde alldeles intill campus, i området som heter Mesa. Beach City ligger ju också där, så det vore kanske inte helt dumt. Det fanns även när jag pluggade i SB och jag var där och hälsade på en gång (dock har jag för mig att det hette något annat), men hur det ser ut nu och hur det är att bo där kan jag inte säga.

      Jag ordnade boende när jag var på plats eftersom det är omöjligt att veta vad man får annars, både vad gäller standarden på boendet och vad gäller rumskompisar. Men det är bra att åtminstone kolla upp lite på förhand, som du gör. Jag har hört både bra och dåliga historier från de som ordnat boende innan de anlänt i SB.

      Först bodde jag i värdfamilj som ordnades via SBCC. Bodde då tillsammans med en svensk tjej som jag träffade första veckorna på vandrarhemmet. Sen fick jag boende genom kompisars kompisar och genom craigslist/anslagstavlor på SBCC. Jag tror även det finns en Facebookgrupp för svenskar som ska plugga i SB, så det kan vara idé att kolla runt där ifall du kan tänka dig att bo ihop med andra svenskar. Många gör lite av ett misstag när de hänger väldigt mycket med andra svenskar, men i början kan det också vara skönt att umgås med andra som är i samma sits som en själv.

      Vad gäller pris kan du nog räkna med 650 dollar och uppåt i månaden för delat rum i lägenhet. Jag betalade som minst 600 för delat rum, men det var några år sedan nu… Boendet är dyrt i SB, det är inte ovanligt att man betalar runt 800-900 dollar. Om man är lite mer öppen med var man vill bo och hur många andra man vill bo med så kan man få ner priset en aning.

      Hoppas det gav lite vägledning! Lycka till!

      Radera
  59. Hej Oscar heter jag! Tackar för en kanonblogg! Den har varit till stor hjälp för mig!

    Jag har kommit in på ett 2 årigt community college i L.A. Vart på visumintervjun och fått allt klart.

    Men det är så att jag har sökt ett annat college också som jag ej vet om jag kommit in på ännu.

    Om jag skulle komma in på det andra colleget och om jag vill gå på det istället, måste jag då göra en ny visum intervju för att kunna välja den skolan istället?

    Mvh Oscar från Åre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och grattis!

      Om man redan går på ett college och sen byter över till ett annat så behöver man inte fixa nytt visum. Däremot måste man meddela sin nuvarande skola så att de kan släppa visuminfo (SEVIS) till den nya skolan, som sedan skickar ett uppdaterat I-20. Jag är inte helt säker på hur det skulle gå till i ditt fall, men min gissning är att det går att ordna på liknande sätt, alltså att du kontaktar skolan i LA och säger att du vill börja på en annan skola istället (och ger dem antagningsbevis och annat som de kan behöva).

      Hoppas det löser sig.

      Radera
  60. Hej!

    jag undrar om man ska sök till en college måste jag göra måste man gör SAT och toefl eller räcker det med gymnasiebetyg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Det beror helt på vilket college du söker till. TOEFL krävs av de flesta, men SAT krävs bara av vissa.

      Radera
  61. Hej Lina!! Jag är 16- år nu och ska snart börja gymnasiet. Nästa sommar är planen att jag och familjen ska flytta till USA. Jag undrar bara om det är någon viss linje jag behöver gå för att komma in på collage? Vissa betyg? Är det ett plus om man är bra i sport (basket)? Skulle verkligen uppskatta om du svarade. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Spännande! Nej, det finns ingen viss linje och inga särskilda betyg. Vad som krävs för att komma in beror på vilket college du söker till och vad du vill plugga där. Att vara riktigt duktig inom en sport kan hjälpa, men det beror återigen på var man vill plugga.

      Vet inte om det hjälpte dig särskilt mycket men lycka till i alla fall!

      Radera
  62. Hej!

    Är det möjligt att studera på community college I USA utan gymnasieexamen? Alltså med ett samlat betygsdokument.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Jag vet tyvärr inte. Prova att fråga det college som du vill söka till.

      Radera
  63. Hej!
    Jag måste bara fråga, men räknas högskoleutbildningar i USA?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Kan du specificera? Räknas till vad?

      Radera
  64. Hej! Min son har dubbelmedborgarskap Svensk/t Amerikanskt, Han är 14 år och vill går nästa år (eller eventuellt året därpå)på highschool i USA och bo hos sina farföräldrar. Får han gå gratis på en public highschool där-

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag gissar att samma sak bör gälla för honom som gäller för amerikanska elever som bor i USA. Fråga skolan i USA, de vet nog bättre än jag.

      Radera